Anafilaksija

0
495

AnafilaksijaDefinicija

Anafilaksija je burna alergijska reakcija koja tipično zahvaća više organskih sistema i obično zahtijeva hitno liječenje. Anafilaksiju može uzrokovati niz čimbenika, ali se najčešće javlja kao odgovor na stranu bjelančevinu- iz hrane, lijek ili neki drugi vanjski alergenTvar koja može proizvesti alergijsku reakciju.. HistaminTvar koju otpuštaju neke stanice kao odgovor na alergene povezano s razvojem simptoma alergije uključujući svrbež očiju, kihanje i začepljen nosa. (iz mastocita)  se obično oslobađa u velikim količinama i izaziva simptome koje nalazimo u anafilaksiji. Mastociti se najvećim dijelom nalaze u koži, plućima i gastrointetsinalnom traktu, ali i u drugim dijelovima tijela. I vrlo male količine alergena dovode do otpuštanja cijele kaskade staničnih medijatora i pojave reakcije anafilaksije. Otpuštanje histamina izaziva niz kliničkih simptoma. Izrazito izaziva vazodilataciju koja uzrokuje hipotenziju i u nekim slučajevima – šok. HistaminTvar koju otpuštaju neke stanice kao odgovor na alergene povezano s razvojem simptoma alergije uključujući svrbež očiju, kihanje i začepljen nosa. može djelovati izravno na srce, a čini se da su pritom važni H1 i na H2 receptori. Mogu se javiti tahikardijaFrekvencija srčanog ritma preko 90 otkucaja u minuti., ali i ozbiljne ventrikularne aritmije. Mehanizam nastanka je već navedena izravna stimulacija histaminskih receptora, ali i refleksna tahikardijaFrekvencija srčanog ritma preko 90 otkucaja u minuti. kao odgovor na hipotenziju. Mogući su gastrointestinalni simptomi (grčevi, mučnina Osjećaj nelagode u želucu ponekad praćen potrebom za povraćanjem., povraćanjeIzbacivanje sadržaja želuca kroz usta., proljev), respiratorni simptomi (nazalna kongestija Prekomjerno ili nenormalo nakupljanje krvi u tkivu ili organu., rinoreja Eekrecija iz nosa prema ždrijelu., šmrcanje, suženje grla, laringelani edem i akutni bronhospazam), simptomi sa strane SŽS-a (epileptički napadaji, promjene ponašanja, najvjerojatnije zbog hipoksemije i cerebralne hipoperfuzije). Ipak najčešće kliničke manifestacije anafilaksije uključuju kožne simptome crvenilo, urtikariju i angioedem.
tipično patofiziološki uključuje cijeli organizam i na početku se obično predstavlja simptomima gornjeg respiratornog trakta ili kožnim simptomima koji se vrlo brzo mogu razviti i ugroziti život. Smrt koja nastupa obično se javlja zbog asfiksije a rjeđe zbog komplikacija hipotenzije.

Na posljednjem 58. sastanku Američkog društva za alergiju, astmu i imunologiju, u ožujku 2002, navedeni su epidemiološki podaci o pojavi anafilaksije u općoj populaciji. U američkoj studiji iz 1990. godine utvrđeno je da je godišnja incidencija anafilaksije 21 epizoda na 100.000 stanovnika. No najnoviji podaci pokazuju kako je incidencija anafilaksije u SAD-u između 1.24 i 16.8% s 0.002% fatalnih ishoda. U zaključcima s tog sastanka navodi se kako se prava učestalost ne može utvrditi jer se svi slučajevi ne prijavljuju; kako su najvjerojatnije najčešći uzroci anafilaksije hrana i  lijekovi a posebno se spominje atopijaGenetski uvjetovana predispozicija na alergiju. Obuhvaća poremećaje poput astme, peludne groznice i ekceme. kao rizični čimbenik.

Idiopatska anafilaksija

Je sindrom aktivacije mastocita koja se javlja iznenada bez poznatog uzroka. Učestalost takve idiopatske anafilaksije u pojedinih bolesnika može biti veoma različita – od samo jedne epizode, nekoliko ataka (do 6 godišnje) do vrlo čestih – više od 6 epizoda godišnje. U nekih se bolesnika nije prisutna urtikarijaIzdignuta crvena, relativno dobro ograničena kožna promjena. Bolesnici se uz to žale na svrbež, a poneki i na bolove. Koji put promjene mogu biti proširene po cijelom tijelu – generalizirana urtikarija. Nakon što se pojavi, urtikarija potraje nekoliko sati do nekoliko dana. Najčešće je uzrokovana alergijskom reakcijom na neki alergen iz okoline – pelud biljaka, neki sastojak hrane, kućna prašina, perje i slično. Dodir s alergenom uzrokuje imunološku reakciju što rezultira oslobađanjem kemijske tvari histamina koja je pak odgovorna za klinička očitovanja koprivnjače. Početno je liječenje usmjereno na ublažavanje simptoma – lijekovima koji blokiraju oslobađanje histamina (antihistaminicima ili glukokortikoidima). U drugoj se fazi nastoji ustanoviti o kojem je alergenu riječ. osim u napadajima anfilaksije, u drugih je obično prisutna kronična idiopatska urtikarijaIzdignuta crvena, relativno dobro ograničena kožna promjena. Bolesnici se uz to žale na svrbež, a poneki i na bolove. Koji put promjene mogu biti proširene po cijelom tijelu – generalizirana urtikarija. Nakon što se pojavi, urtikarija potraje nekoliko sati do nekoliko dana. Najčešće je uzrokovana alergijskom reakcijom na neki alergen iz okoline – pelud biljaka, neki sastojak hrane, kućna prašina, perje i slično. Dodir s alergenom uzrokuje imunološku reakciju što rezultira oslobađanjem kemijske tvari histamina koja je pak odgovorna za klinička očitovanja koprivnjače. Početno je liječenje usmjereno na ublažavanje simptoma – lijekovima koji blokiraju oslobađanje histamina (antihistaminicima ili glukokortikoidima). U drugoj se fazi nastoji ustanoviti o kojem je alergenu riječ. uz povremene epizode idiopatske anafilaksije. Tvrdi se kako je obično pola takvih bolesnika atopičara, a u nekih se razvila anafilaksijaNajteži oblik alergije prilikom koje srce i pluća nisu u mogućnosti nastaviti s radom te dolazi do smrti osim ako nije pružena liječnička pomoć. na hranu, ili tijekom fizičkog napora. Može se zaključiti kako 100% bolesnika razvije kožnu reakciju, 63% ih ima opstrukciju gornjih dišnih putova, 39% razvije bronhospazamKontrakcije mišića na stjenkama dušnica., 23% hipotenziju ili sinkopu, a 22% ima gastrointestinalne simptome.

POSTAVI ODGOVOR