Citokini su molekule odbrane

0
301

citokiniImunološki sistem je prva naša odbrana protiv raznih mokroorganizama.Funkcioniše na razne načine.Prva odbrana se dogadja unutar tkiva, koji je oštećen, zaražen, uzrokuje bol, razne promene.Dolazi do aktivacije imunološkog sistema, aktiviraju se leukocitokini i makrofagi, kao i proteini na mestu napada, kako bi uništili napadače.Uz ove reakcije stvaraju se simptomi što možemo osetiti kao bol, temperatura, gubitak apetita, malaksalost itd.
Mozak reaguje na signale imunološkog sistema iz oštećenog ili zaraženog tkiva putem osetljivih živaca, hormona i drugih molekula u krvotok.Tu su uključeni i proteini-prostaglandini.Možda najvažniji signali predstavlja grupa proteina to su CITOKINI.Danas se zna više od sto vrsta citokina, koji se proizvode u telu u vrlo malim količinama.Oni uključuju interferone, interleukine, kemokine, faktore nekroze tumora.
Citokini reaguju na bolest, na infekciju, i na sve fiziološke mehanizme.Citokini se značajno razlikuju neki su protiv upalni, a neki se otpuštaju u cirkulaciju kao hormoni.
Na sposobnost odbrane našeg organizma uveliko negativno deluje stres, briga, nespavanje, prekomeran rad, iscrpljenost, loša ishrana.
Jedna od glavnih reakcija na stres u mozgu je povećana proizvodnja proteina u hipotalamusu.To je faktor otpuštanja kortikotropina CRF, koji se povezuje sa opuštanjem adrenokortikotropina ACTH, taj hormon sa krvotokom stigne do nadbubrežne žlezde gde se otpuštaju steroidni hormoni Kortizol, koji čini najsnažniju moć za upale i pomoć imunološke funkcije.
Istraživanja pokazuju da mnogo od molekula odbrane kao što su citokini, doprinose bolestima mozga kao što su: sclerosa multiplex, moždani udar i Alzheimerova bolest.Najverovatnije je da prekomerna proizvodnja takvih molekula u mozgu sama po sebi oštećuje neurone.
To bi značilo prekomerno proizvodnja citokina.Za lečenje ove bolesti mozga razvijaju se ideje inhibiranja imunoloških i upalnih molekula.Zato je odgovorna neuroimunologija.

POSTAVI ODGOVOR