Uzročnici alergije

0
324

Uzrocnici alergijeAlergija je reakcija organizma na unošenje antigena.Može biti nasledna (ektopijska) sa urodjenom sklonošću i stečena nakon dugotrajnog kontakta sa svakodnevnim ili novim vrstama antigena.Najčešći mikroskopski organizmi koji se nalaze u svakom domaćinstvu su:
-Prašina (grinje), najviše se nalaze u sobama, dvorištu iz tog razloga treba izbegavati vunene tepihe i ćebade, perjane jakne i kapute.
-Polen je najčešći okidač alergije, koji se nalazi u travi, korova, drveća, cveća.
-Spore iz budji može se naći napolju sa drveća, trave, lišća, na biljkama.Stvaraju se u vlažnom okruženju, tako i po kući u kupatilu, kuhinji i podrumu.Budj ima spore koji lete u vazduhu i lako se mogu udisati.
-Ujedi insekata mogu izazvati alergijsku reakciju sa dugotrajnim simptomima, zatim oticanje jezika, otežano disanje, gušenje, nesvestica, srčani udar ili anafilaktička reakcija.To su insekti kao osa, pčela, crni-žuti mravi.Brane se tako što ispuštaju neku vrstu otrova.
-Morski plodovi mogu izazvati alergiju od blage do jake reakcije.To su vrsta ribe kao losos, pastrmka, bakalar, ostrige, škampe.
-Lateks to su proizvodi od gume, kao što su rukavice, baloni, hanzaplast, lopta.Uglavnom izazivaju osip, svrab kože, kijanje, zapušenost nosa, disajni problemi, svrab očiju, glavobolja, nesvestica.
-Alergija na životinjsku dlaku, pljuvačku, urin i fekaliju.Krzno životinja nije alergen, ali u njemu se zadržava polen, prašina, i razni alergeni.U domaćinstvima gde se nalazi beba ili malo dete ne treba držati kućnog ljubimca ili što dalje od deteta.Kod školske dece slučaj je drugačiji nije loše imati psa ili mačku.Tada dete već ima razvijen imuni sistem i zna osobine kućnog ljubimca.

-Nutritivni alergeni, namirnice isto mogu izazvati alergijsku reakciju kao kravlje mleko, kikiriki, jaja, orasi, lešnik, konzervansi i aditivi, čokolada a od voća jagode, maline, kupine, narandže.Simptomi su osip, ekcem, astma, digestivni problemi redje anafilaktički šok.
-Kontaktni alergeni na hemikalije, kozmetiku i nakit.
-Lekovi mogu izazvati alergijske reakcije naročito Penicilin i penicilinski preparati (Amoksicilin, Pentreksil, Kliacil). Moguća je i alergija na druge antibiotike kao Eritromicin, Hemomicin, Linkocin isto važi i za cefalosporine, to su lekovi: Cefaleksin, Palitrex, Cefaklor, Alfacet, Galadrox, Azaran, Pancef, Cedax.Deca mogu biti alergična i na lekove za skidanje temperature Brufen, Eferalgan, Febricet bez obzira da li je reč o sirupu ili čepiću.
Sve reakcije na lekove mogu biti lokalne ili opšte.Od lokalnih reakcija su: osip, ekcem, otok usana ili jezika.Opšte reakcije su: vrtoglavica, glavobolja, teško disanje, malaksalost, ubrzani slab puls.Od simptoma može biti još sviranje u grudima, pad krvnog pritiska, gadjenje, dijareja sve do anafilaktičkog šoka.To bi značilo da simptomi mogu da se pojave na sledećim organima: koža, oči, nos, grlo, pluća.

 

POSTAVI ODGOVOR