Regulacija kalcijuma u krvi

0
58

Za pravilno funkcionisanje organizma kalcijum (Ca) mineral je od izuzetne važnosti.Njegova funcija se ugleda na: kontrakciju mišića, koagulacije krvi, čvrstina kostiju, razdražljivosti.
Mišićna kontrakcija:odvija se na osnovu generalisanja impulsa, akcioni potencijal, sinapsa, acetilholin, tubul, oslobadjanje kalcijuma.
Kontrakcija se manifestuje pomoću: vraćanje kalcijuma, pokrivanje aktina tropomiozinom, razvlačenja mišića putem antagonista.
Koagulacija krvi: zgrušavanje krvi je nemoguće ostvariti bez prisustva kalcijuma.Zgrušavanje je neophodno kako ne bi došlo do iskrvarenja prilikom povrede krvnog suda.
Čvrstina kostiju:kalcijum se deponuje u kostima, time im daje čvrstinu.U kostima kalcijum se nalazi u obliku soli (fosfati).Regulacija kalcijuma je usko povezano sa regulacijom fosfora.Gubitak kalcijuma iz kostiju dovodi do stanja osteoporoze kostiju.Kosti se lome i teško zarastaju.
Koncentracija kalcijuma u krvi održava se pomoću sledećih hormona:kalcitonin, parathormon, vitamin D.
Razdražljivost: u nervnom sistemu kalcijum ulazi u nervno vlakno i deluje na oslobadjanje vakula medijatora u presimpatičkoj membrani.To je početak prenosa impulsa preko sinapse.

POSTAVI ODGOVOR