Vrsta-alergije simptomatologija i lečenje

0
313

Alergija je stanje preosteljivosti na neku supstancu, koje kod zdravih osoba ne izazivaju nikakve poremećaje. Uzroci alergije su različite:
Polenov prah, korov, prašina, životinjska dlaka, kozmetička sredstva, biljni otrovi, serumi, vakcine, lekovi, aditivi, fizički činioci (hladnoća-toplota), sunčeva svetlost, različite hrane itd.
Alergija se manifestuje na različite načine:kao što je pojava ekcema,ospi,koprivnjača(urticarija) na koži,kijavica,gušenje, crevnih kolika,  proliv,  svrab i otok.
Najčešći su alergije na hranjive namirnice tkz. Nutritivna Alergija podjednako se javlja kod dece i kod odraslih. Najčešći činilac hrane su belančevine. Kod dece se često jave alergije na mleko, voće, jaja i žitarice, zatim riba, čokolada, paradajz, jagoda i maline.
Pojava alergije i stepen manifestacije u mnogome zavisi od fizičkog i psihičkokog stanja svake osobe.Nutritivna alergija češća kod odojčeta i malog deteta nego kod odraslih osoba.Manifestuje se gastrointestnalnim pormećajima kožnim manifestacijama. Ako postji sumnja da se radi o nutritivnoj alergiji uvede se ELIMINACIONA dijeta i traje oko 7 dana. Prva dva dana es daje hrana bez belančevina ito:krompir,sargarepa, jabuka, testo bez jaja, griz, pirinač u vodi skuvan, polubeli hleb. Od začina samo kuhinjska so. Treći dan se uvede kuvano meso, mleko,jaje i suhomesnate za nekoliko dana.Alergija na mleko je ozbiljan problem kod odojčeta i njegova ishrana mora biti od industrijskih preparata u kojima su belančevine obezbedjene iz sojinog brašna. Osobe osetljive na žitarice,treba da budu upoznete da hleb sadrži pšeničnog brašna, to ist važi i za razne vrste kolača i drugih slatkiša-da hrana bude bez glutena. Na kraju se može reći da je osnovni princip ishrane sa nutritivnim alergijama da se iz hrane odstrani namirnica koja je etiološki činilac u nastajanju alergije.To znači planirati ishranu ovih osoba.

POSTAVI ODGOVOR