Diskalkulija

0

DiskalkulijaNaziv diskalkulija je teškoća u formiranju matematičkih pojmova i usvajanje zadataka.U zavisnosti od stepena govorimo o potpunoj nesposobnosti usvajanja gradiva iz matematike, koji se naziva akalkulija.Delimičan poremećaj može da se javlja u odredjenim područjima matematike, kada je dete slabija u znanju od svojih vršnjaka.
Simptomi diskalkulija su:
-zamenjuje brojeve pri čitanju, pisanju i računanju
-slabo pamti brojeve
-koristi prste za brojanje
-ne može odrediti koji je broj veći a koji manji
-teško pamti raspored i redosled
-slabo ili ne razlikuje levo i desno
-teškoće pri gledanju na sat
-teškoće praćenje rezultata u igrama
Tipovi-oblici diskalkulije:
*verbalna-teško usvaja matematičke izraze, terminologiju.
*leksička-zamena brojeva ličnih po izgledu
*grafička-pisanje brojeva u suprotnom smeru, izostavljanje, premeštanje i dodavanje brojeva.
*ideognostička-poremećaj sposobnosti razumevanja matematičkih pojmova-računanja u sebi
*operativska-poremećaj sposobnosti u izvodjenju računskih radnji, zamenjivanje jedne računske radnje nekom drugom.
Tretman diskalkulija:
Provoditi vežbe psihomotorike (lateralizacije i orijentacije).U prostoru gore-dole, levo-desno.
Imenovanje predmeta, pojava slaba, brojevi matematičke igre, pisanje brojeva po redu, nabrajanje unapred i unazad, znati količine veći-manji.

Diureza

0

DiurezaDiureza je naziv koji označava količinu urina za 24 časa.Normalna vrednost iznosi od 1500-2000 ml.
Oligurija je naziv za diurezu manju od 500 ml.
Poliurija je naziv za diurezu veću od 2500 ml.
Potpuni prestanak lučenja mokraće je anurija.
Diureza može da se kontroliše kao vremenski interval:
-minutni količina urina koji se izlučuje u toku jednog minuta
-satni u toku jednog sata.
-na dan u toku 24 časa
Kod nepokretnih bolesnika koristi se specijalni sistemi posuda i vrećica (ureofix vrećice).
Omogućavaju praćenje diureze u toku 24 časa.

Najčešće letnje-jesenje infekcije

0

Najčešće letnje-jesenje infekcijeLetnji-jesenji grip: je infektivno oboljenje koje nema veze sa virusom influence, već je izazvano enterovirusima. Kratkotrajna bolest praćen povišenom temperaturom, glavoboljom, kijavicom, bolom u grlu, mučninom i povraćanjem.Kod mladje dece može da se manifestuje klinička slika naglim napadima promuklog kašlja, laringitisom.Osim simptomatske terapije ozbiljnije lečenje nije potrebno.
Herpangina: je febrilno stanje izazvana koksaki virusom grupe A.Javlja se bol u grlu, povišena temperatura, pojavom sitnih ranica (ulceracija) na sluzokoži mekog nepca i tonzila.Prenosi se kapljičnom infekcijom.Kod nastale herpangine dete ima bolove u ustima, odbija hranu i tečnost zato je moguća dehidratacija ukoliko ne obraćamo pažnju na unos tečnosti.Tipičan uzrast za pojavu herpangine je od 3-10 godina starosti.Bolest je relativno kratak, primenjuje se simptomatska terapija protiv temperature i bolova (Paracetamol i Brufen).
Klinički oblici enteroviroze: zbog načina prenošenja (fekalno oralni put) povezan je sa povraćanjem i prolivom, ali može da se manifestuje sa osipom, zapaljenjem ždrela, visokom temperaturom.Osip može biti sitan ili ružičastocrvene boje.Prvo se javlja na licu pa se širi prema telu.Zabrinutost roditelja je opravdan i dete treba voditi kod pedijatra.
Akutni hemoragijski konjuktivitis: mogu da prouzrokuju različite grupe enterovirusa kao i koksaki.Bolest se javlja naglo prvo na jednom oku se zapažaju simptomi koji se za nekoliko sati širi i na drugo oko.
Simptomi su:natečeni kapci, suzenje oka, bol osetljivost na svetlo.Pojavi se krvarenje koji može biti tačkasto ili da zahvati celu beonjaču.Uz ove simptome javlja se povišena temperatura, glavobolja, slabost i malaksalost.Terapija je simptomatska uz mirovanje.Bolest prolazi često spontano od 4-7 dana sa postepenom resorpcijom krvi iz subkonjuktivalnog prostora.Ukoliko bolest duže traje potreba je savet očnog lekara.
Letnji-jesenji proliv:pod prolivom se podrazumeva pojava većeg broja neformiranih tečnih stolica.Uzrok ove bolesti može biti prenos infekcije prljavim rukama i kontiniranim namirnicama.Visoke temperature pogoduju virusima, bakterijama i njihovim toksinima za razmnožavanje.Proliv može da prouzrokuje gubitak tečnosti, minerala i elektolita.Većina proliva prolazi za 2-3 dana uz adekvatnu količinu tečnosti, dijete i probiotika.Stručnu medicinsku pomoć treba potražiti ako se pojavi visoka temperatura, krv u stolici i opšta slabost.
Lečenje se bazira na nadoknadu tečnosti, posnu ishranu-dijetu, primena probiotika.
Dijetalna ishrana se sastoji: od barenog krompira, šargarepe, pirinča, dvopeka, suvog keksa, posne supe.
Za nadoknadu tečnosti daju se:oralna rehidratacija Orosal 65 prašak rastvoren u vodi ili hladan nezasladjn biljni čaj, negazirana mineralna voda  bez voćnih sokova i gaziranih napitaka.

Palisept kapsule

0

Palisept kapsulePalisept kapsule su biljni preparat za ublažavanje mokraćnih puteva.Primenjuje se kod tegoba pri mokrenju ili kod čestih upala mokraćnih puteva.
Sastav:
Aktivne supstance-jedna kapsula sadrži 200 mg granulata etarskog ulja, origanum heracleoticum sa najmanje 1 mg prirodne mešavine karvakrola i timola.
Dejstvo:
Palisept kapsule sadrže prirodnu mešavinu karvakrola iz etarskog ulja mravinjca u optimalnom odnosu.Fenolska jedinjenja karvakrol i timol predstavljaju osnovne sastojke etarskog ulja na očuvanje zdravlja i uspostavljanje normalnog statusa urinarnog trakta.
Način upotrebe:
Prva 3-5 dana uzimati 3X dnevno po 2 kapsule, potom 3X dnevno po 1 kapsula.U blažim slučajevima uzimati 3X dnevno po jedna kapsula.

Synopen 1% mast

0

Synopen 1% mastTerapijske indikacije:
Kožne reakcije praćene pruritusom usled uboda insekata i urtikarije.
Doziranje i način promene:
Synopen mast se nanosi u tankom sloju i utrljava se na oboleli deo kože 2-3 puta na dan.
Kontraindikacije:
Preosetljivost na aktivnu supstancu.Mast ne sme primenjivati na inficiranu i oštećenu kožu, na vlažne dermatoze i ekceme.
Trudnoća i dojenje:
mast Synopen u toku trudnoće primenjuje se samo ukoliko je neophodno u malim količinama u što kraćem vremenskom periodu.To isto važi i za vreme dojenja i ne sme da se primenjuje na bradavice tokom dojenja.

Gaviscon Mentol 250mg+135mg +80mg tableta za žvakanje

0

Terapijske indikacije: lečenje simptoma gastroesofagealnog refluksa, kao što je regurgitacija kiseline, gorušica i loše varenje povezano sa refluksom.
Doziranje: za oralnu upotrebu tabletu treba dobro sažvakati u ustima.
Odrasli i deca starije od 12 godina 2-4 tableta nakon obroka ili pred spavanje a najviše 4X na dan.
Interakcije: zbog prisustva kalcijum karbonata koji deluje kao antacid treba napraviti pauze od 2 sata izmedju Gaviscon Mentol tablete i drugih lekova posebno H2-antihistaminika, tetraciklina, soli gvoždja, neuroleptika, beta blokatora, glukokortikoida.

Sedacija i analgosedacija

0

Sedacija i analgosedacijaSedacija znači umirenje, analgezija predstavlja osetljivost na bol, dok analgosedacija znači istovremeno davanje analgetika i sedativa, sa ciljem postizanja obe komponente.Današnja terminologija sedacije i analgezije se razlikuju:
-minimalna sedacija (anksioliza)
Davanjem odredjenog leka, pacijent normalno odgovara na verbalne komande.Kognitivne funkcije i koordinacija mogu biti promenjena.Ventilacijska i kardiovaskularna funkcija je normalna.
-umerena sedacija (ranije svesna sedacija)
Izazvana lekom depresija svesti gde pacijent odgovara na verbalne komande ili laganu taktilnu stimulaciju.Adekvatna je spontana ventilacija, kardiovaskularna funkcija je stabilna.
-disocijativna sedacija (kataleptično stanje) slično stransu  izazvano disocijativnim medikamentom koju karakteriše duboka analgezija i amnezija sa očuvanim refleksima disajnog puta, spontanom respiracijom i kardiovaskularnom stabilnosti.
-duboka sedacija lekom izazvana depresija svesti tokom koje pacijent ne može biti lako probudjen, ali odgovara na bolne stimulacije.
Grupa medikamenata koje se koriste za sedaciju i analgosedaciju:
*sedativi-hipnotici
*analgetici
*disocijativni sedativi
*inhalacioni agensi
*antagonisti

Suvoća usta-hiposalivacija

0

Suvoća usta-hiposalivacijaSuvoća usta-hiposalivacija označava smanjeno lučenje pljuvačke koji iznosi manje od 0,2 ml. u 5 minuta.To nije bolest već je simptom odredjenih bolesti i stanja organizma.Suvoća usta (kserostomija, hiposalivacija, asiajloreja) je nenormalno smanjenje količine pljuvačke.
Simptomatologija:
Lepljivost usta, loš zadah iz usta, promena osećaja ukusa, pečenje jezika, povećano stvaranje naslage u ustima i zubima, infekcija usne šupljine čestih gljivičnih i bakterijskih infekcija, razvoj kariesa.
Uzroci mogu biti: bolesti pluvačnih žlezda podrazumeva se začepljenje, ciste benigni i maligni tumori, sistemske bolesti, Gerb, Sjögrenov sindrom, lekovi mogu prouzrokovati suvoću usta (lekovi za regulaciju krvnog pritiska, depresije, dekongestivni lekovi).
Druga stanja:biološko starenje, dehidratacija organizma, pothranjenost, stres, depresija, pušenje, disanje na usta, moždani udar, hirurške operacije tumora, Alzheimerova bolest.
Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu izlučene pluvačke iz usta u kalibriranu epruvetu dok bolesnik sedi 5 minuta.To se naziva količina izlučene nestimulirane pljuvačke.Hiposalivacija može da se utvrdi i ultrazvučnim pregledom, citološkom punkcijom, biopsijom.Danas se koristi NMR i kompjuterizovana tomografija.
Lečenje:
Kod hiposalivacije potrebno je usmeravanje prema otklanjanju uzročnog stanja.Jedino je problem kod uzimanja raznih lekova.
Saveti:piti dosta vode 2-2,5 lit. dnevno a u letnjim danima i više.Disati na nos a ne na usta.Izbegavati kafu, alkohol, gazirane napitke, kisele i slatke namirnice ostaviti pušenje.
Dobro oralno zdravlje, zbna pasta sa fluoridom i redovna poseta stomatologa.Koristiti ovlaživač prostora naročito noću.

Regulacija kalcijuma u krvi

Za pravilno funkcionisanje organizma kalcijum (Ca) mineral je od izuzetne važnosti.Njegova funcija se ugleda na: kontrakciju mišića, koagulacije krvi, čvrstina kostiju, razdražljivosti.
Mišićna kontrakcija:odvija se na osnovu generalisanja impulsa, akcioni potencijal, sinapsa, acetilholin, tubul, oslobadjanje kalcijuma.
Kontrakcija se manifestuje pomoću: vraćanje kalcijuma, pokrivanje aktina tropomiozinom, razvlačenja mišića putem antagonista.
Koagulacija krvi: zgrušavanje krvi je nemoguće ostvariti bez prisustva kalcijuma.Zgrušavanje je neophodno kako ne bi došlo do iskrvarenja prilikom povrede krvnog suda.
Čvrstina kostiju:kalcijum se deponuje u kostima, time im daje čvrstinu.U kostima kalcijum se nalazi u obliku soli (fosfati).Regulacija kalcijuma je usko povezano sa regulacijom fosfora.Gubitak kalcijuma iz kostiju dovodi do stanja osteoporoze kostiju.Kosti se lome i teško zarastaju.
Koncentracija kalcijuma u krvi održava se pomoću sledećih hormona:kalcitonin, parathormon, vitamin D.
Razdražljivost: u nervnom sistemu kalcijum ulazi u nervno vlakno i deluje na oslobadjanje vakula medijatora u presimpatičkoj membrani.To je početak prenosa impulsa preko sinapse.

Feritin

0

FeritinProtein zvani Feritin koji se nalazi u organizmu vezuje se gvoždje.Najviše se nalazi u jetri, slezini, skeletnim mišićnim sistemom i koštane srži.Mala količina se nalazi u krvi.Pojam feritin se ne sme zameniti sa pojmom gvoždja.Oni zajedno grade depo-rezervoar gvoždja u organizmu.Feritin skladištuje gvoždje sve dok mu telo ne pošalje signal da otpusti.Iz depoa odbačeno gvoždje sa feritinom ulazi u krv gde se vezuje za novi protein koji se naziva transferin.Transportni sistem za gvoždje omogućava da se dopremi dovoljne količine gvoždja do ciljnih organa u kojima se vrši produkcija novih eritrocita.Važno je da nivo gvoždja u krvi bude u opsegu referentnih vrednosti takodje i feritin.Ukoliko nema dovoljno feritina neće biti ni molekule cirkulišućeg gvoždja.Snižen nivo feritina-deficit gvoždja može da se pojavi kod osobe koji ne konzumira dovoljno hrane koje sadrži gvoždja.Druga situacija može da nastaje kada se enormno gubi gvoždje iz organizma.Gubitak gvoždja uglavnom je vezan za gastrointestinalni trakt.U vidu hemoroida, čira na želucu, polipi u debelom crevu ili rak debelog creva.U stvari bilo koja stanja prouzrokuju neki vid-tip krvarenja spoljašnje ili unutrašnje može biti uzrok sniženog feritina ili gvoždja u krvi.
U organizmu može nastati i povišen feritin u krvi sa akutnom fazom upale tkiva ili organa.
Kod hemohromatoze, talasemije, neke vrste anemije koje potenciraju uništenje eritrocita ili pak stečena hromatoza nastaje kod osoba kod kojih su izvodile više puta transfuzije krvi.
Ubrajaju se i kod razne bolesti jetre (hepatitis ili karcinom), Hodgkinova  limfoma, gojaznost, alkoholizam.