Lepa u trudnoći i posle nje

0

Lepa u trudnoći i posle njeSastojci kozmetičkih preparata mogu dospeti u krvotok kroz kožu. Pogledajte listu sastojaka koje treba da izbegavate tokom trudnoće i dojenja.
Hirurgija
zatrudnite-zdravoSve više žena odlučuje da nakon trudnoće povrati vitku liniju, brzo i efikasno – uz pomoć hirurgije. Najtraženije procedure su lifting grudi, abdominoplastika za ravan stomak i liposkulptura kojom se reoblikuje telo i skidaju viškovi masnih naslaga preostali nakon trudnoće.
Lepota tokom trudnoće
Ipak, ove intervencije treba raditi nekoliko meseci nakon porodjaja.
Estetska medicina
Strije, akne, pigmentacija… česti su pratioci trudnoće. Adekvatnom negom u trudnoći mogu se znatno ublažiti, a njihovi tragovi na koži kasnije sanirati laserskim tretmanima, mezoterapijom i drugim antiedjžing procedurama.
Lice
Postoji uverenje da su trudnice lepe jer zrače nekom unutrašnjom plemenitošću koju im daje „blagosloveno” stanje i skoro majčinstvo.
Činjenica je, takođe, da se u trudnoći na koži, kosi, noktima i zubima dešavaju promene koje bismo teško mogli nazvati estetskim: pege i fleke, akne, istanjena kosa, propadanje zuba  …
Nudimo vam vodič za bezbednu negu tokom trudnoće i za procedure kojima možete sanirati neželjene posledice na licu i telu.
Akne
Usled „hormonskog udara”, ako ste skloni aknama, verovatno ćete ih imati i u trudnoći.
Nekih lekova za akne, međutim, morate se lišiti u trudnoći.
Izbegavajte
Retinoide (lekovi na bazi retinola), salicilnu kiselinu i benzoil peroksid, uobičajene u tretmanu akni. Ovi sastojci nalaze se u raznim preparatima za akne, a uobičajeni lekovi koje lekari propisuju su roakutan, tazorak, isotretinoin… koji se ne smeju koristiti tokom trudnoće. Salicilna kiselina je beta-hidroksi (BHA) i u malim količinama nije štetna, ali se pilinzi tela i lica ovom kiselinom ne preporučuju. Treba, takođe, da izbegavate preparate koji sadrže kortizon i hidrokortizon. U slučaju upornih akni posavetujte se s lekarom o bezbednim tretmanima.
Izaberite
Prirodnu kozmetiku – Dr.Hauschka Normalizing Day Oil – ulje s ekstraktima organski gajenog bilja pojačava elastičnost pora i olakšava izlučivanje nečistoće, reguliše višak masnoće i ujedno ujednačava pigment kože. Koristi se tokom dana, a tokom večeri nemasna noćna nega – tonik ili ampule.
Koža se podstiče da sama pokrene vlastite procese čišćenja.

Urologija i čime se bavi

Urologija je grana medicine koja se bavi lečenjem urinarnog trakta kod oba pola, genitalnim i reproduktivnim organima muškarca. Urolozi su lekari specijalisti u dijagnozi i lečenju bolesti vezanih za mokraćni trakt i muške reproduktivne organe. Najčešće bolesti koje pogađaju bubrege i urinarni trakt su: otkazivanje bubrega, kamen u bubregu, mokraćna inkontinencija, benigno uvećanje prostate, upale mokraćne bešike i mokraćnih puteva, infekcije mokraćnih kanala… Takođe, na pojavu određenih stanja utiču i druge bolesti poput dijabetesa i povećanog krvnog pritiska. Urinarni trakt se sastoji od organa čija je osnovna funkcija prečišćavanje i filtriranje tečnosti i otpadnih materija iz krvi, a čine ga: bubrezi, ureteri, mokraćna bešika i uretra. Muški urogenitalni trakt se sastoji od sledećih organa: testisa, uretera, penisa i žlezdi.
Šta uzrokuje probleme urinarnog trakta
Problemi u urinarnom traktu uključuju različite bolesti kao što su: otkazivanje bubrega, infekcije mokraćnih kanala, kamen u bubregu, uvećanje prostate, ali i probleme koji su vezani za kontrolu bešike. Ove probleme mogu, između ostalog, uzrokovati:
starost osobe; starenjem dolazi do promene u strukturi bubrega, a to može voditi gubljenju određenog dela sposobnosti da iz krvi uzima otpadne materije, a mišići uretera, bešike i uretra mogu delimično izgubiti snagu.
Urinarne infekcije se mogu javiti i zato što kontrakcija mišića nije dovoljna da bi se bešika u potpunosti ispraznila. Slabljenje mišića sfinktera i karlice može biti vezano i za starost osobe, ali takođe može biti i znak inkontinencije.
Određena povreda ili bolest; oštećenje bubrega koje je nastalo kao posledica bolesti, takođe, može da onemogući bubrege da filtriraju krv, ili može potpuno blokirati protok urina.
Koji su simptomi bolesti bubrega i/ili urinarnog trakta
Ovo su najčešći simptomi koje lekari povezuju sa bolestima bubrega i/ili urinarnog trakta. Ipak, svaka osoba može imati drugačije simptome. Simptomi mogu biti: česte glavobolje, umor, žmarci po telu, peckanje tokom mokrenja, često mokrenje (naročito noću), krv u urinu, gubitak apetita, mučnina/povraćanje, otok oko očiju, ruku ili stopala, zatamnjenje kože, grčevi mišića u donjem delu kičme koji nisu uslovljeni pokretom (odmah ispod rebara), visok krvni pritisak… Takođe, neki od navedenih simptoma mogu podsećati i na druga stanja, tako da je neophodno konsultovati lekara.
Transrektalni ultrazvučni pregled
Transrektalni ultrazvuk je neinvazivna procedura koja se koristi da bi se dobile informacije o veličini, obliku i lokalizaciji prostate, kao i za procenu stanja rektuma. Osim ove metode, za ispitivanje prostate se primenjuju i biopsija i sigmoidoskopija.
Kada se radi transrektalni ultrazvuk?
Transrektalni ultrazvuk se radi, kada druge metode, poput krvnih analiza nagoveste promenjeno stanje ove žlezde, ili kao deo biopsije, kada se ultrazvuk koristi da bi se uspešno plasirala igla kojom se uzima uzorak. Takođe, ovim pregledom lekar može proceniti protok krvi kroz prostatu, ili utvrditi postojanje masa. Transrektalni ultrazvučni pregled se izvodi ambulantno i bezbolan je, ali kod nekih pacijenata se javlja nelagodnost, kako zbog same procedure, tako i zbog vremena koje je potrebno da bi se prostata ispitala u potpunosti. Nakon pregleda, možete nastaviti sa uobičajenim aktivnostima.
Biopsije prostate
Prostata je žlezda koja predstavlja deo reproduktivnog sistema organa kod muškaraca. Biopsija prostate je intervencija kojom lekar uzima uzorke tkiva prostate specijalnom iglom, da bi se utvrdilo ili isključilo prisustvo abnormalnih ćelija, utvrdio razlog uvećanja…
Kada se radi biopsija prostate?
Biopsija prostate se savetuje kada i druge dijagnostičke metode upućuju na problem sa ovom žlezdom. Najčešći dijagnostički pregledi uključuju: klasični rektalni pregled, krvne analize koje mogu ukazati na postojanje kancera i transrektalni ultrazvuk. Najčešće se izvodi ambulatno. Nakon intervencije, uzorci tkiva se šalju u laboratoriju na obradu. Posle intervencije možete osetiti potrebu za mokrenjem ili nelagodnost, ali to stanje traje samo nekoliko sati posle biopsije.

Ulcerativni kolitis (Colitis ulcerosa)

0

Ulcerativni kolitisEtiologija:
Autoimuna, alergija, virusi, sistemska bolest vezivnog tkiva, baktcrije, psihosomatska bolest. Česta udruženost sa Kronom, ekcemom, iritisom, ankilozirajućim spondilitisom. Posebne osobe – stidljive, povučene, najčešće u Jevreja, oba pola, izmedu 30. i 40. god., u familiji 5% oblolelih.
Patogeneza:
Hiperemija, fragilnost sluznice, pojava ulceracija (difuzno), pseudopolipozne promene (zapaljenski polip – zadebljane ivice), nema fibroze.
Klinička slika:
Simptomi – slabo izraženi – povremeno krv u stolici. Srednje izraženi – dijareja, grčevi, tenezmi, predefekacije, krv i gnoj u stolici, groznica, tahikardija, anoreksija, osetljivost duž celog kolona, bolni prolaz krvi kroz čmar bez stolice; jako izraženi – žestok bol, koleriformni proliv, povraćanje, prostracija, tzv. fulminantni akutni oblik (toksični megakolon). Najčešći slučajevi srednje ili slabo izraženih simptoma. Trijas (ne uvek) – povšena temperatura, krvavo-sluzave stolice, grčevi i tenezmi.
Dijagnoza:
Smanjen Hb (anemija), ubrzana SE, pozitivni zapaljenski faktori, vidljiva ili okultna krv u stolici. Rektosigmoidoskopija (95% abnormalna); hiperemija i edem (I stepen), hiperemija i taćkasta krvarenja, ulceracije i eksudacija (III), pseudopolipi, istanjenost sluznice, ožiljne promene, krvarenje na dodir u svim stadijumima. RTG – u poćetku samo edesn sluznice, fine nepravilnoeti, kasnije gubitak haustri, nepravilne ivice, grub izgled sluznice, sužen i skraćen kolon, edem i sitne ulceracije (Ba se uvlaći pod sluznicu) pseudopolipi. Nativan snimak – pone- kad segment kolona proSiren, ispunjen gasom, nazubljenih ivica. Lab. — u kasnoj fezi smanjen albumin, elektroliti, izražena anemija.
Diferencijalna dijagnoza:
Ca. rektosigmoida, parazitoza, kron, divertikulitis, polipoza, TBC, bacilarna i amebna dizenterija i ređe bolesti – tifus, antibiotski i gljivićni kolitis, limfom creva, itd.
Komplikacije:
Kožne promene, ileus i toksični megakolon, iritis, po- liartritis, bolovi u velikim zglobovima, perfbracije, krvarenja, fistule, ishiorektalni apscesi, oftećenja jetre, karcinom, oralne i analne ulcera- cije, (monilijaza), stomatitis, glositis, DIK, duboke venske tromboze, stenoza i struktura creva, perianalni apscesi i fistule.
Terapija:
Regulisanje deficita vitamina, proteina, elektrolita, odmor, psihološka potpora, simptomatsko lećenje proliva i zatvora, antibiotici po potrebi. Glavno – kortikosteroidi veće doze, srednje, pa doze održavanja. Salazopirin: lokalno klizme, tbl. 2-3 g. 4 х dnevno. Imunosupresiva (Ci- kioeproin). Najteži oblici – hirurško lećenje (kolektomija, hemikolektomija sa ileostomom ili bez. Akutni oblici – antišok terapija, infuzija, antibiotici širokog spektra.
Tok: Hronični periodi poboljšanja i pogorftanja.
Prognoza: Smrt – 10%, karcinom 3%, uspeftna kolektomija 12%. Rano otkrivanje bolesti i manja povrtina zahvaćenosti – bolja prognoza.

Brazilski orah

0

Brazilski orah je verovatno najbogatiji prirodni izvor mikroelementa selena, koji je bitan antioksidans, koji deluje preventivno protiv malignih oboljenja.
U 100 grama, brazilski orah sadrži 176 miligrama kalcijuma, 600 mg% fosfora, 3,4 mg% gvožđa, 4,6 mg% cinka, kalijum i magnezijum, ali je ipak najpoznatiji po selenu, prirodnom antioksidansu s antikancerogenim svojstvima (posebno u vezi s rakom prostate). Sadrži dosta vitamina E, koji, zajedno sa selenom, poništava moguću štetnost visokog procenta masnoće u ovom orahu. Sadrži određenu količinu vitamina grupe B.
Brazilski orah sadrži 70 odsto masnoće i 17 odsto belančevina, od toga najviše (18 odsto) aminokiseline metionin, čiji je najbogatiji prirodni izvor. Bogat je izvor esencijalnih masnih kiselina, palmitinske, oleinske, linoleinske i alfa-linoleinske, kao i nešto miristične i atearinske. Ima i fitosterola. Bogat je i glutaminom, glutaminskom kiselinom i argininom, koje, sa svoje strane, povećavaju apsorpciju selena i drugih minerala.
Bitno je znati da samo dva brazilska oraha zadovoljavaju dnevne potrebe organizma za selenom.

Gatrijev test

0

Gatrijev testGatrijev test (Guthrie) spada u sklopu neonatalnog Skrininga novorodjenčeta. Test uspešno pokazuje rano otkrivanje dve vrste bolesti, koji se klinički kasno razvijaju, a novorodjenče pri rodjenju deluje zdravo.U našoj zemlji je zakonska obaveza sprovodjenje ovog testa.Prvo je reč o fenilketonuriji koji je nasledna metabolička bolest recesivnog tipa, posledica enzimskog poremećaja, koji sprečava razgradnju aminokiseline-fenilalanina, koji se nagomilava i ne razgradjuje se u organizam uzrokuje oštećenja CNS-a.Ukoliko se ne otkrije na vreme nastaje mentalna retardacija, epileptični napad, poremećaj psihosomatskog razvoja, psihomotornog nemira i poremećaja ponašanja.Kod sumnje novorodjenčeta  na fenilketonuriju dijagnostifikuje se traganjem za fenilpiruvičnom kiselinom u mokraći zbog karakterističnog mirisa mokraće tzv. „miris miša“.Ukoliko Gatrijev test pokazuje veću koncentraciju fenilalanina novorodjenče se poziva na dopunsko ispitivanje.Ako se dijagnoza potvrdjuje započinje se terapija specijalnim preparatima koji su bez fenilalanina.Za ishranu u prvim mesecima koristi se specijalno mleko bez fenilalanina, ili sa minimalnim količinama, koji se i kasnije sprovodi sa ishranom.Konzumira se voće, povrće-veganska ishrana.Dijeta se vrši uz lekarsku kontrolu, nekad samo do puberteta ali ako je potrebno sprovodi se celog života.Vrši se kontrola EEG i posta kod psihologa.Dete sa primenom odgovarajuće dijete može da živi normalan život.Druga vrsta bolesti rano otkrivanjem Gatrijevim testom je kongenitalna hipotireoza.Reč je o smanjenoj količini funkcije štitne žlezde ili uopšte ne proizvodi hormone tiroksin i trijodtironin.Novorodjenče može imati karakterističan izgled široko lice sa grubim crtama, ulegnut koren nosa.Ako se ne leči na vreme nastaje mentalno propadanje.Lečenje je dugotrajno često doživotno sa kontrolnim pregledima uz redovne laboratorijske analize zatim praćenjem telesnog i mentalnog razvoja. Neke laboratorije rade i Skrining na treće vrste bolesti koji može da se istovremeno testira uz saglasnost roditelja.To je cistična fibroza (CF) ili mukoviscidoza.Karakteristika ovog oboljenja je gubitak aminokiseline-fenilalanina u protein, koji reguliše transport jona hlora kroz ćelijsku membranu.Zbog navedenog defekta sekret koje proizvode razne žlezde postanu gusti i dolazi do začepljenja izvodnih kanala koji uzrokuju oštećenja tkiva.Promene mogu biti na plućima, pankreasu, u organima za varenje, semenih kanalića u testisima.Lečenje traje tokom čitavog života.Sastoji se od medikamentozne terapije, vitaminima, posebne ishrane, inhalacije, fizikalne terapije.Prilikom vadjenja krvi za Gatrijev test bebe se istovremeno testiraju za traganjem ove vrste bolesti.Cilj ovog testa je rano otkrivanje bolesti pre pojave prvih simptoma.Testiranje se vrši od 5-15 dana bebinog uzrasta.U porodilištu je svaka majka obaveštena gde i kada treba izvršiti analizu.Od novorodjenčeta krv se ne uzima iglom već se zaseče kožica na peti jer je potrebna za analizu  kap krvi.Po zakonu sa analizom odredjuje se nivoa fenilalanina, tiroksina i tireostimulišućeg hormona.Rezultat analize može da se saznaje od 7-10 dana.Po pravilu ukoliko je rezultat negativan neće biti roditelji kontaktirani.U slučaju pozitivnog rezultata odmah obaveštavaju roditelje zbog što ranijeg  početka lečenja.

Apgar test – prvo ocenjivanje u životu

0

Apgar je prvi test u životu bebe, kojim se ispituje opšte stanje novorodjenčeta, zasnovano na posmatranju pet osnovnih funkcija.
Apgarom se ocenjuje disanje, boja kože, otkucaji srca, stanje mišića i bebin odgovor na nadražaje.
Ovim pregledom se, koliko god je moguće precizno, obuhvata stanje novorodjenčeta u prvom minutu nakon rodjenja, a ponavlja se nakon pet minuta. Otuda ovakav zbir (skor) – 9/10 ili 7/8 i tako dalje. Rezultati pokazuju kako je beba prošla kroz porođaj, proces prilagođavanja, kao i da li se oporavlja od početnih teškoća.
Apgar test je, zapravo, ocena vitalnosti novorodjenčeta. U zavisnosti od stanja, za svaki navedeni parametar mogu da se dobiju tri ocene: nula, jedan ili dva boda.
Zbir od deset bodova je najveća ocena i označava odličnu kondiciju, ocena devet je još uvek odlična, ocena osam je znak da je beba blago zamorena, dok su ocene pet, šest i sedam znaci lošijeg stanja – takvoj bebi je potrebna pomoć nakon rodjenja.
Ocena četiri i niže je znak da beba zahteva intenzivan nadzor. Beba i mama se u tom slučaju smeštaju na intenzivnu negu, gde se preduzima potrebno lečenje, odnosno pružaju neophodna pomoć i nega. I lečenje i pomoć se menjaju prema potrebi, sve dok beba ne ojača i dok se ne postigne njeno zadovoljavajuće opšte stanje.
Inače, test je dobio ime po Virginiji Apgar, njujorškoj doktorki – anesteziologu, koja je 1953. godine osmislila bodovni sistem za ocenu vitalnosti novorodjenčeta.

Kašalj kod dece

0

kaalj-kod-deceKašalj je najčešći znak bolesti kod dece. Uglavnom je simptom infekcije gornjih disajnih puteva (akutna respiratorna infekcija, angina, faringitis, sinuzitis), bronhitisa ili zapaljenja pluća. Može biti posledica suženja disajnih puteva, kao kod kod astme i opstruktivnog bronhitisa, zapušenja disajnih puteva bronhijalnim sekretom, udahnutim stranim telom ili tečnostima. Na kraju može nastati zbog vraćanja želudačnog soka u jednjak (GERD), otoka pluća različitog porekla, nadražaja plućne maramice, kongenitalne anomalije, srčanog oboljenja…
Suv ili nadražajan kašalj je najčešći tip kašlja kod dece. Naziva se suv jer dete ništa ne iskašljava. Najčešći uzrok ovog kašlja su virusne infekcije gornjih disajnih puteva. Bolest obično počinje curenjem nosića, kijanjem i otežanim disanjem na nos. U nosu se stvara mala količina sekreta, koji se sliva niz zadnji zid ždrela, nadražujući nervne završetke u grlu i dušniku. Tako izazvan kašalj je u početku vlažan. Roditeljima se čini da dete ima nešto da izbaci. Uskoro virusi ogoljuju sluzokožu tako da se nastavlja suv, nadražajan, iscrpljujuć kašalj.
Temperatura je normalna ili malo povišena. Dete nekada ima glavobolju, malaksalo je i suze mu oči. Suvi kašalj mogu izazvati i bakterije. Često se bakterijska infekcija nadovezuje na virusnu. Tokom disanja sekret u ždrelu može da vibrira. To roditelji mogu da čuju i pomisliti da dete ima bronhitis ili astmu. Ako dete gotovo neprekidno suvo kašlje može imati pleuritis (zapaljenje plućne maramice). To je kod dece retka bolest.
Kod male dece suv kašalj može da bude posledica udisanja stranog tela, najčešće dela igračke ili tvrdog komadića hrane. Dete uporno kašlje, teško i nepravilno diše, suze mu oči, a na usta (pa i nos) izlazi mu dosta sekreta. Kašalj je zaštitni mehanizam kojim organizam nastoji da izbaci strano telo. Ako dete može da diše, govori i plače, pustite ga da iskašlje, a odmah zovite hitnu pomoć ili ga vodite u bolnicu. Ne pokušavajte da vadite strano telo, ne udarajte ga po leđima i ne okrećite ga naopačke. To se radi kada dete ne može da diše. Kašalj ne smirujte, jer njime može izbaciti strano telo još pre no što dospete do lekara.
Postoji oblik astme koji se ispoljava samo suvim kašljem, koji traje duže od tri nedelje. Nema otežanog disanja, sviranja u grudima, spirometrija je normalna, tako da se ne misli na astmu. Kašalj nestaje uz antiastmatičnu terapiju.
Kod zapaljenja grkljana (laringitis) napad kašlja je dramatičan. Dete teško diše, „hripavo“, bori se za vazduh, kašlje suvo, promuklo, što liči na „lavež psa“. Laringitis je najčešće izazvan virusima. Iako deluje dramatično bolest nije teška. Dete obično nema temperaturu i van napada kašlja dobro je raspoloženo. Ozbiljno je zapaljenje grkljana bakterijom Haemophilus influenzae. Uz karakterističan kašalj javlja se visoka temperatura i otežano disanje. Zbog brzog razvoja otoka dete mora hitno u bolnicu. Na sreću, nakon uvođenja vakcine (Hib) bolest je sve redja.
Sindrom slivanja sekreta niz zadnji zid ždrela je sve češće uzrok dugotrajnog suvog kašlja. Posledica je alergijskog zapaljenja sluzokože nosa. Nos je zapušen ili curi, a često postoji i bol u grlu. Dete kašlje suvo ili samo povremeno kašljuca. Roditelji su zabrinuti jer ovo može trajati mesecima. Antibiotici ne deluju, već treba koristiti antihistaminike, a kod veće dece kortikosteroide u vidu spreja za nos. Iste simptome daje zapaljenje sinusa. Razlika je u tome što je kod sinuzitisa prisutan bol u predelu lica (čelo ili gornji zubi), nekada i povišena temperatura. Razlika je u lečenju, jer se kod sinuzitisa koriste antibiotici.
Nedelju ili više dana nakon bolesti sluzokoža disajnih puteva je preosetljiva, pa povremeno može da se javlji napad suvog kašla. Obično je isprovociran hladnim vazduhom, duvanskim dimom, fizičkim naporom, smehom ili govorom. To roditelje zabrinjava, jer misle da dete nije ozdravilo, pa mu nekada daju antibiotike na svoju ruku. Detetu dati malo tople supice, čaja, eventualno biljni sirup za ublažavanje kašlja.
Vlažan kašalj je tipičan za bronhitis i zapaljenje pluća. Veća deca iskašljavaju obilan sekret na usta, pa i nos. Manja deca to ne mogu. Ona ga gutaju ili ga povraćaju. Ova vrsta kašlja je korisna, jer dovodi do izbacivanja sekreta, što ubrzava ozdravljenje.
Kod zapaljenja pluća dete ima povišenu temperaturu, otežano diše, kašlje i iskašljava. Ako je zapaljenjem zahvaćena plućna maramica prisutan je i suvi kašalj, kao i bol u grudima u vidu probada. Zbog naprezanja disajnih mišića u toku kašlja dete se žali na bol u čitavim grudima ili iza grudne kosti.
Akutni bronhitis počinje suvim kašljem. Zatim dete počinje da iskašljava malu količinu žilavog sekrta. Kasnije dolazi do iskašljavanja žitkog sadržaja. Kašalj može da se javi u vidu napada. Ako dođe do suženja disajnih puteva, disanje je otežano i čuje se sviranje u grudima slično kao kod astme. Ponekad je kašalj praćen povraćanjem. Zbog naprezanja tokom kašlja može da se javi bol u grudima.
Deca kod kojih se ponavlja zapaljenje pluća ili bronhitis, a koža im je slana, verovatno imaju naslednu bolest: citičnu fibrozu. Ova bolest treba da se dijagnostikuje što ranije, jer neprepoznata dovodi do komplikacija na plućima koja mogu skratiti život.
Svirajući kašalj je tipičan za astmu u napadu. Napad se najčešće javlja pred zoru. Dete ga oseća kao nemogućnost izdaha vazduha, stezanje i bol u grudima. U težim slučajevima roditelji mogu da čuju zviždanje ili sviranje u detetovim grudima. Taj fenomen se zove vizing. Zviždnje se čuje tokom izdaha, a često i tokom udaha. Disanje je usporeno, izdah jako produžen, a udah bučan i kratak. Detetu je lakše kad sedi, bledo je i uplašeno. Kada napad otežanog disanja prođe dete iskašlje malo lepljivog sekreta, malo se preznoji i zaspi.
Napad otežanog disanja može da se javi i kod dece koja nemanju astmu. Kod njih se najpre javlja kašalj, a zatim zbog nagomilavanja sekreta dolazi do zviždanja u grudima.

Patološka žutica novorodjenčeta

0

Patološka žutica novorodjenčetaPatološka žutica novorodjenčeta je od ozbiljnijih oboljenja za novorodjenče.Kada nekonjugovani bilirubin seruma predje odredjenu granicu, plazma-protein nije u stanju da ga veže.Slobodan bilirubin u jačoj koncentraciji deluje toksički.Moć vezivanja plazma-proteina se može uticati sa lekovima.Pomoću albumina i transfuzije krvi može se povećati kapacitet vezivanja bilirubina u krvi.Likvor i krv štite veoma osetljiv nervni sistem od toksičkog štetnog dejstva bilirubina, samo što oni počinju da deluju tek krajem prve nedelje.Stoga ikterus gravis tj. povećanje vrednosti bilirubina u serumu iznad 15% kod novorodjenčeta može da dovede do nuklearnog ikterusa,sa svim teškim neurološkim komplikacijama.
Do pojave ikterusa gravisa dolazi:
-Pri povećanoj hemolizi, u slučaju inkompatibilnosti krvnih grupa, kao i pri drugim oblicima hemolitičkih anemija (kongenitalne sferocitoze, nedostatka glukoza-6-fosfat-dehidrogenaze, i kod infekcija).
-Oštećena jetra može da produži konjugaciju, a samo oštećenje izazivaju  infekciju, anoksija, hipotermija i nizak PH krvi.
-Može da postoji nedostatak glukoronil-transferaza npr. kod nedonoščadi.
-Izvesni lekovi mogu negativno da deluju (neki sulfa preparati), ne samo na serum-albumin nego mogu da podstiču hemolizu i sprečavaju konjugaciju bilirubina.
-Slično deluju i mnogo vrsta infekcije kao lues i citomegalije infancijum (hepatitis sa džinovskim ćelijama),
-najzad može da bude praćeno izlučivanje konjugovanog bilirubina npr. atrezije žučnih puteva, i pri sindromu koncentrisane žuči.
Ako ikterus postoji već pri rodjenju, ili kada je jasno izražen u prva 24 časa, verovatno postoji inkompatibilnost krvnih grupa.Kada se ikterus pojavi nešto kasnije mogu doći u obzir toksoplazmoza, lues, citomegalija ili galaktozemija.U nekim slučajevima ikterusa gravisa neonatorum, naročito kod inkompatibilnosti krvnih grupa žutica se ne povlači i nivo konjugovanog direktnog bilirubina se povećava.Smatra se, da žuč usled pojačanog stvaranja zapuši mnoge male žučne puteve.U toku prvog meseca života ikterus postepeno nestaje, dok se ikterus pri atreziji žučnih putrva polako javlja u prvoj nedelji života i stalno se  pojačava.

Sepsis novorodjenčeta

0

Sepsis novorodjenčetaSeptička infekcija u doba novorodjenčeta može da bude vrlo velika.Izazivač oboljenja može biti hemolitički streptokok ili stafilokok redje  koli-bakterije, psudomonas, proteus  i listerija.Ulazno mesto je najčešće pupak, sluzokoža creva, preko kože.
Klinička slika:
Pri svakoj težoj  septičkoj infekciji razvija se „habitus septikus“, s opštim simptomima, kao što je odbijanje hrane, povraćanje, nemir naduven abdomen, sivobleda boja kože, temperatura nije uvek povišena, umeren otok slezine, prognostički nepovoljni  su simptomi toksičnog ili infektivnog oštećenja jetre, tj. ikterus i  hipoprotrombinemička krvarenja, izbijanje polimorfni egzantemi koji postaju hemoragični.Lokalizovani edem na dorzumu šake i stopala.Tok bolesti nije fulminantno smrtonosan, razviju se lokalizovane  piemičke metasteze, čak i onda kad je hemolitički streptokok izazvao bolest.Javi se kožni apsces, zahvaćeni unutrašnji organi apsces pluća, empijem, perikarditis  peritonitis, meningitis itd.Razvija se anemija  a pojava leukopenije  (granulocitopenija) je vrlo loš znak.Sedimentacija je bez vrednosti zbog postojeće policitemije.Klinička slika je veoma raznolika. Prvu krajnost  čine bolesnici koji se toksemiom smrtno završavaju ( nedonoščad).Drugu krajnost predstavlja benigni slučajevi jedva primetni, opštim stanjem gde je jedina manifestacija bolesti Brodiejev apsces ili kožni apsces.Dijagnoza kod novorodjenčadi počinje nasuprot drugim oboljenjima tek u drugoj nedelji života.Vrlo je teško postaviti dijagnozu ako opšti simptomi dominiraju a nema otoka slezine, piemičke metastaze.Bolest odnosno sepsis novorodjenčeta se potvrdjuje nalazom  mikroorganizama u likvoru ili u mokraći.
Trapija:
bez terapije je prognoza loša zato treba započeti rano sa terapijom i energično.Lečenje treba produžiti sve dok se simptomi ne isčeznu, normalizovati krvnu sliku po potrebi dati tansfuziju krvi i nastaviti konzervativno lečenje.

Grčevi u stomaku

0

grevi_u_stomakuNeke bebe satima plaču mada su i site i suve.Uzrok plakanja koji ne prestaje su često grčevi u stomaku.Oni u osnovi nisu opasni, ali su za bebu bolni.Dete se previja ne može da se smiri, i trbuščić mu je tvrd.U takvim slučajevima nekad pomaže milovanje, podizanje omogućava bebi da još jednom podrigne, nošenje možda još jednom prepovijanje, toplota na trbuhu, lagano masiranje.Ako bolovi i dalje nastave znak je za uzbunu.Treba zatražiti pomoć lekara.Ukoliko je bebica na prirodnoj ishrani, grčeve u stomaku lakše se može sanirati uz podrigivanjem, podizanjem znači raznim metodama.Teža je situacija, ako je beba na veštačkoj ishrani.Možemo predpostaviti da bebici ne odgovara odredjeno adaptirano mleko možda bi trebalo neka zamena, ili količinski ne odgovara jer prouzrokuje grčeve u stomaku.U takvim slučajevima obavezno treba zatražiti pomoć stručnjaka.
grevi u stomaku.Stomačne tegobe često muče bebe. Evo kako da ih sprečite i šta treba da preduzmete ako se, ipak, pojave…
Sigurno ste se već navikli na uflekane majice zbog bebinog bljuckanja, kao i na pelene pune “spektakularnog” sadržaja. To su sasvim normalne pojave, ali proliv i povraćanje nisu zbog opasnosti od dehidratacije, pa zahtevaju brzo reagovanje. Naučićemo vas da prepoznate da li vaša beba boluje od stomačnih tegoba, kako da joj pomognete i da preduzmete određene mere da biste sprečili njihovu pojavu.
ZNACI I SIMPTOMI
Sve bebe povrate malu količinu mleka nakon podoja ili nakon obroka na flašicu. To se zove bljuckanje i ubraja se u red normalnih pojava. Medjutim, ukoliko mališan povrati veću količine mleka ili hrane, to već može da bude znak bolesti.
Bebe koje se hrane adaptiranim mlekom imaju nešto čvršću stolicu od onih koje sisaju. Međutim, ako beba učestalo kaki, a stolica je izuzetno retka ili vodenasta, izliva se po celoj površini pelena i neprijatnog je mirisa, onda je reč o prolivu i mora se odmah nešto preduzeti.
ŠTA UZROKUJE STOMAČNE TEGOBE?
Povraćanje i proliv mogu da se pojave iz nekoliko razloga:
INFEKCIJA: Stomačna infekcija najčešće je uzrokovana virusom. Inače, virus se lako prenosi putem kapljica pljuvačke u vazduhu ili dodirivanjem igračaka i hrane prljavim rukama. Stomačna infekcija manifestuje se mučninom, povraćanjem i prolivom, koji obično traju po nekoliko dana. Beba će se potpuno oporaviti nakon nedelju dana.
BAKTERIJSKA INFEKCIJA: Gastroenteritis može biti uzrokovan bakterijom, a uzročnik bolesti najčešće se nalazi u hrani koja nije pripremljena ili održavana na propisan način, ili u flašicama koje nisu dobro oprane i sterilisane. Stoga je veoma važno da vodite računa o svakodnevnoj higijeni, kako ličnoj, tako i predmeta i hrane sa kojima beba dolazi u dodir. Ovo se posebno odnosi na leto kada je temperatura vazduha visoka i kada se namirnice lako kvare.
NETOLERANCIJA PREMA HRANI/ALERGIJA: Neke bebe i mala deca ispoljavaju netoleranciju prema određenim vrstama namirnica, što može da izazove ozbiljne stomačne tegobe. Zbog bezbednosti, kada počnete da uvodite čvrstu hranu u ishranu bebe, radite to postepeno uvodeći jednu po jednu namirnicu. Jedino na ovaj način moći ćete da utvrdite da li vaša beba podnosi ili ne podnosi određenu hranu. Osim toga, mame koje doje primećuju da neke namirnice koje konzumiraju uzrokuje stomačne probleme kod njihovih beba. Zato, ako se tegobe manifestuju samo prolivom, a beba se ponaša normalno i ne izgleda bolesno, onda je najverovatnije uzrok problema u vašoj ishrani.
OSTALI UZROCI POVRAĆANJA
* Učestalo povraćanje može da ukaže na infekciju uha, prehladu ili neki ozbiljan zdravstveni problem poput meningitisa. Ukoliko sumnjate na teže oboljenje, obratite pažnju i na ostale simptome: povišenu temperaturu (iznad 37,5 stepeni), bol ili osip.
* Refluks. Zbog slabosti zaliska na jednjaku, mleko se vraća iz želuca, što je prilično česta pojava kod beba i obično se vremenom reguliše bez lekarske intervencije. Ostaje vam samo da kupite veliki broj portiklica i strpljivo sačekate da se bljuckanje okonča!
* Ukoliko beba eruptivno povraća (u velikom mlazu koji može da dobaci i do metra!), najverovatnije se radi o stenozi pilorusa (o kojoj je bilo reči u prošlom broju!). Želudac ne može da zadrži mleko, te se ono u mlazu izbacuje na usta, neposredno nakon hranjenja. Muška novorođenčad češće pate od ovog oboljenja koje se, inače, leči jednostavnom hirurškom intervencijom.
KAKO MOŽETE POMOĆI BEBI?
* Nastavite da dojite. Bebe koje sisaju ređe obolevaju od gastroenteritisa. Čak i u slučaju da obole, nastavite da dojite.
* Ukoliko, pak, bebu hranite pomoću flašice (veštačkim mlekom), dajte joj vodu umesto mleka. Činite to u malim gutljajima, prokuvane i prohlađene vode, najbolje između obroka. Podstičite bebu da pije, čak i ako ne može da zadrži ispijenu tečnost u ustima.
* Ostanite pribrani i smireni. Nemojte da brinete ako beba izgubi na težini – najvažnije je da dobija dovoljno tečnosti da ne bi došlo do dehidratacije. Primetićete da će beba, čim se oporavi, početi lepo da ručka i da dobija kilažu.
KADA SE OBRATITI LEKARU?
Ako beba izgleda bolesna, ispoljava znake dehidriranosti i ako vam majčinski instinkt “govori” da simptomi ukazuju na ozbiljniju bolest, obavezno se obratite lekaru.
ŠTA ĆE UČINITI LEKAR?
Utvrdiće da li stomačne tegobe koje oseća vaša beba ukazuju na gastroenteritis, ili neko drugo oboljenje, a zatim će odrediti odgovarajuću terapiju. Najverovatnije će propisati upotrebu napitaka za rehidrataciju (prašak u kesicama koji se rastvara u vodi). Ova tečnost se daje zbog nadoknade tečnosti i elektrolita koje je beba izgubila povraćanjem i učestalim stolicama. Sredstva za rehidrataciju bebama treba davati isključivo po preporuci lekara, iako mogu da se kupe u apotekama bez recepta, a mogu da ih uzimaju bebe od trećeg meseca života. Ukoliko je u pitanju ozbiljna dehidratacija, beba će verovatno biti zadržana u bolnici u kojoj će joj dati infuziju.
SPREČAVANJE NASTANKA STOMAČNIH INFEKCIJA
Dojenje je najefikasniji način sprečavanja stomačnih infekcija. Bebe koje sisaju retko obolevaju od gastroenteritisa, jer je majčino mleko bogato sastojcima koji jačaju bebin imunitet, a samim time je i “odbrana” od uzročnika bolesti efikasnija.
U mere prevencije spada i to da čuvate bebu od kontakata sa obolelim osobama. U slučaju da vaša beba boluje od infekcije, nemojte da je dovodite u kontakt sa drugim bebama i decom sve dok ne ozdravi.
ZNAČAJ HIGIJENE
Prvih nekoliko meseci, bebin imunitet je slab, što je čini podložnom stomačnim infekcijama. Stoga treba da poklonite naročitu pažnju higijeni.
* Operite ruke sapunom i toplom vodom uvek nakon korišćenja toaleta i menjanja pelena, kao i pre pripreme obroka.
* Kuhinjske krpe pravi su “rasadnik” bakterija! Menjajte ih svakodnevno, a već oprane bebine sudove pre upotrebe isperite još jednom u vreloj vodi i ostavite ih da se osuše na vazduhu.
* Kućnim ljubimcima ne dozvoljavajte pristup u kuhinji, a posudu sa peskom (“toalet” za mačke) držite na terasi.
* Perite i sterilišite flašice i kompletnu opremu za pripremu hrane sve dok beba ne napuni godinu dana.
* Cucle obavezno sterilišite jednom dnevno. Kasnije, kada beba postane malo otpornija, perite ih vrelom vodom nekoliko puta dnevno.
* Ukoliko vaša beba koristi dudu-varalicu, sterilišite nekoliko komada i držite ih u poklopljenoj posudi.
OPREZNO SA MLEKOM!
Flašice za mleko predstavljaju idealnu sredinu za razvoj bakterija, pa ih je potrebno čuvati pod posebnim uslovima…
* Pripremljene bočice s mlekom čuvajte u glavnom delu frižidera, a ne u vratima (u njima je najviša temperatura). Takođe, mlečnu formulu koja je stajala duže od 24 sata obavezno bacite!
* Beba ne bi trebalo da koristi istu flašicu duže od dva sata.
* Upotrebljavajte prokuvanu i rashlađenu vodu za pripremu veštačkog mleka i hrane sve dok beba ne navrši godinu dana. Kada izlazite, nosite vodu (kupite flaširanu vodu namenjenu bebama) i veštačko mleko u prahu u odvojenim posudama, i to u precizno izmerenim količinama. To će vam omogućiti da brzo spremite obrok za bebu.
PRETERANO NIJE ZDRAVO
Održavanje osnovne higijene izuzetno je važno, naročito kada je reč o pripremi i čuvanju hrane. Međutim, ne treba ni preterivati u sterilisanju jer, ako vaša beba ne dođe u kontakt sa mikroorganizmima, ona nikada neće steći otpornost na njih! Kada vaša beba počne da puzi i da stavlja sve i svašta u usta, nemojte svaki čas skakati i prati predmete – malo prašine joj neće naškoditi.
DA LI JE MOJA BEBA DEHIDRIRALA?
Srećom, većina beba oboli od blažih oblika stomačnih infekcija. Međutim, pošto su sve stomačne tegobe praćene prolivom ili povraćanjem i dovode do dehidratacije, treba da se obratite lekaru ako je vaša beba mlađa od dva meseca, ili ako ispoljava bilo koji od navedenih simptoma:
* Usta i jezik su joj suvi
* Oči su joj upale, a fontanela na temenu uvučena
* Mokaraća joj je tamne boje ili ne piški poslednjih nekoliko sati
* Mlitava je ili uznemirena (deluje uplašeno)
* Odbija dva ili više obroka
* Rad srca joj je ubrzan
Upozorenje!
Zeleni sadržaj želuca tipičan je znak gastroenteritisa kada je reč o bebama starijim od šest meseci. Međutim, ako je u pitanju beba mlađa od tri meseca, ova pojava može da ukaže na zamršaj creva, zbog čega je neophodna hitna medicinska intervencija.
Kako čuvati hranu?
* Proverite da li frižider dovoljno hladi – temperatura treba da bude između 0 i 5 stepeni C.
* Nikada nemojte da podgrevate hranu više od jedanput!
* Meso treba pažljivo termički obraditi pre nego što se da bebi
* Sveže i kuvano meso obavezno držite odvojeno u frižideru
* Temeljno perite voće i povrće
* Nikada nemojte ponovo zamrzavati namirnice!