Tuberozna skleroza

0
Tuberozna sklerozaOvaj sindrom je nasledan po autozomno dominantnom tipu, mada mogu postojati i sporadični slučajevi koji govore u prilog visokog stepena spontanih mutacija tuberozno skleroznog gena. Podjednako obolevaju i muškarci i žene. Ranije se definisalo i smatralo da ovaj sindrom čini trijas: MR, epilepsija i kožne promene,mada se u poslednje vreme mentalna retardacija i epilepsija ne uzimaju u dijagnostičke kriterijume zbog svoje visoke neselektivnosti. Dijagnoza se postavlja na osnovu kožnih promena,radiografskih nalaza, nalaza na NMR i postojanju Westovog sindroma. Kožne promene su izražene i organizovane u vidu adenoma sebacea koji se javljaju od druge do pete godine života i to na, za njih, predilekcionim mestima – oko nosa, obraza i gornje usne (fenomen leptira) i na čelu.Postoje i druge promene na koži kao što su zadebljale pigmentne mrlje bele kafe, naroito u lumbalnom predelu, zatim hiperpigmentovane ili hipopigmentovane mrlje kao i fibromi šaka i stopala. Karakteristike oboljenja su i tumori rasuti po organima (bubrezima, srcu, plućima) zatim koži kao i u obliku specijalnih malinastih formi fakoma na retini i periferiji papile optičkog nerva. Kliničku sliku dodatno usložnjavaju intra kranijalne kalcifikacije i kalcifikovane periventrikularne sklerotične promene. Nekada se bolest praktično počne oglašavati epileptičnim napadima i to, najčešće miokloničnog tipa. Mentalna retardacija i autistično ponašanje se razvijaju bez obzira na terapijski dobro kontrolisanu epilepsiju. Poslednjih godina psihijatrijske manifestacije tuberozne skleroze privlace sve veću pažnju naučnika A. Hunt (1987) navodi da se kod 58% onih koji su u detinjstvu imali infatilne spazme javlja pridruženi autizam. Prema Milic-Rasic, Vranjesevic (Milic-Rasic, Vranjesevic et al 1996) ovaj procenat znatno prevazilazi učestalost autističnog poremećaja od 3% u populaciji dece sa infatilnim spazmima bilo koje etiologije. Isti autori navode i istraživanja po kojima je učestalost kompleksa tuberozne skleroze među autističnim osobama 0,4-3% a među onima koji uz autizam imaju i epilepsiju taj procenat je 8-14%. U svakom slučaju tuberozne skleroze neophodno je izvršiti dobre dijagnostičke procene i kod pridružene autistične trijade uvek se moraju primeniti specifične terapijske procedure za maksimalno rehabilitovanje deteta.

Ovaj, takođe, dominantno nasledni sindrom može da se javi od rođenja, ali se najčešće manifestuje od puberteta. Osnovna karakteristika je pojava tumora centralnog i perifernog nervnog sistema, izražene lezije mezoderma krvnih sudova i unutrasnjih organa kao i pojava pigmentacija po koži. Klinička slika zavisi od tipa oboljenja. Kod „centralnog „tipa, koji je ređi javljaju se simptomi izazvani intrakranijalnim tumorima (neurofibromi kranijalih nerava, meningeomi, gliomi … ), prisustvo drugih malformacija i to u vidu žarišnih znakova i kompresije usled rasta tumora. „Periferni“ je znatno češći tip, karakteriše se bezbrojnim čvorićima, veličine od čiodine glave do jabuke, koji su poput brojanica nanizani duž perifernih nerava. Može postojati pigmentacija i hiperplazija kože i potkožnog tkiva na glavi, vratu i leđima. Značajni su i kožni tumori, subkutani neurofibromi, pleksiformni neuromi i polipasti tumori. Promene na kostima su u vidu skolioze, razređenja i preloma. Postavljanje dijagnoze nije tesko, zbog jasne kliničke slike, ali pored toga, ako se pojavi, autistično ponašanje, mora mu se „pridavati važnost i rešavati adekvatno“(Lorna Wing 1996).

Hronične bolesti i ko je hronični bolesnik?

0

Hronične bolesti i ko je hronični bolesnikPod bolešću se podrazumeva bilo koja promena fizičkog i psihičkog stanja organizma, uzrokovana naslednim, unutrašnjim, spoljašnjim faktorom.Bolest možemo podeliti na akutne i hronične.
Akutne bolesti nastaju usled nekog spoljašnjeg faktora ili infekcije virusima, bakterijama i raznim mikroorganizmima.Nastaju naglo traju kratak vremenski period i retko ostavljaju posledice po organizmu.
Hronične bolesti traju duže od godinu dana.Ne mogu se izlečiti, ali sa adekvatnom terapijom ublažavamo tok bolesti i komplikacije.Za razvoj hronične bolesti imaju uticaj:nasledje, uslovi života, posao kojom se bavi, izloženost stresu, životne navike, duvan, alkohol, intoksikacija lekovima, fizička i emocionalna preopterećenost.U isto vreme može nastati više vrsta hroničnog oboljenja kao što je dijabetes, astma, visok krvni pritisak, karcinom itd.
Najčešće hronične bolesti su:
1.kardiovaskularne bolesti:visok krvni pritisak, angina pektoris, kardiomiopatija, srčana slabost, ishemijske bolesti srca.
2.dijabates
3.hronična bubrežna insuficijencija
4.hronična opstruktivna bolest pluća i astme
5.glaukom
6.osteoporoza
7.Alchajmerova bolest, demencije
8.karcinomi
9.reumatoidni artritis i druge autoimune bolesti
10.ciroza jetre
11.neke virusne infekcije HIV odnosno AIDS.
Za oboljenja od hronične bolesti utiču:fizička neaktivnost-bez sporta i rekreacije, neadekvatna loša ishrana (sa puno začina, masti, soli, ugljenih hidrata),gojaznost, nekonzumiranja voća i povrća.
Životni vek je sve duži, ali sa godinama raste rizik od različitih hroničnih bolesti.Svaka prevencija i redovne kontrole kod lekara smanjuju rizik od ovih bolesti.

Maslinovo ulje

0

maslinovo-uljeMaslina je poznata na mediteranu kao sveto drvo.Sastoji se 70% od nezasićenih masnih kiselina, najvećim delom je oleinska kiselina sa dosta antioksidanata.Maslinov list su koristili i stari egipćani za lečenje groznice, povišene  temperature, malarije.Danas se zna da efekat dolazi od gorke materije zvane Oleuropein.Ima antimikrobno dejstvo povoljno deluje kod gljivične infekcije kože, noktiju, apscesa zuba.Žene koje redovno uzimaju maslinovo ulje, postoji manji rizik od raka dojke.
*Maslinova grana poznata kao simbol mira i časti.
Sadržaj maslinovog ulja:bez holesterola, ima 70% nezasićenih masnih kiselina, bez glutena i soli.Poboljšava ukus druge hrane.Zbog ukusa i mirisa malo se dodaje u hranu.
Maslinovo ulje sadrži 1,6 mg-2,3 mg IU (International Units), vitamin E prirodnog antioksidanta po kašici 14 g.Jedna kašika daje 8% potrebne količine vitamina E.
Stalna upotreba maslinovog ulja smanjuje holesterol.

Magnezijum za zdrav život

0

magnezijum-za-zdrav-zivotMagnezijum ima važnu ulogu u vezivanju kalcijuma kostiju i opuštanja mišića, regulisanju srčanog ritma, snižavanja nivoa holesterola, reguliše rad creva naročito kod opstipacije.
Kod trudnica smanjuje opasnost od spontanog pobačaja i prevremenog porodjaja.potrebno je uzimati u odredjenim dozama naročito u toku rasta, za vreme trudnoće.Kod mladih nedostatak magnezijuma može izazvati nestabilnost karaktera, uznemirenost.Kod sportista je stimulativno sredstvo, koji se izlučuje znojenjem.U slučaju dijabetesa, dijareje, uzimanja diuretika, kontraceptivnih srdstava olakšava izlučivanje putem urina.Nedostatak magnezijuma povećava osetljivost na stres, usporenost, bolovi u mišićima, glavobolja, nesanica, vrtoglavica, emotivnost, nervoza, uznemirenost.otežavajući faktor je nedostatak ovog oligoelementa u slučaju degenerativnih oboljenja, kardiovaskularnih bolesti, ateroskleroze.Zato u ishrani treba uvrstiti:integralni hleb, pirinač, svo povrće, svo voće i južno voće, crna čokolada, mineralna voda koja sadrži 70 mg.magnezijuma po litru.

Matična mleč

0

matični_mlečMatična mleč je prirodni stimulans, hranljiva kremasta tečnost karakterističnog ukusa i mirisa, koju pčele radilice od nektara, vode, cvetnog praha proizvode radom svojih žlezda.Osnovni sastojci su:belančevine, aminokiseline, hormoni, enzimi, masti, šećer, vitamini, voda, minerali, makro i mikro elementi.Matična mleč se ubraja u revitalizirajuću prirodnu superhranu, zahvaljujući kombinaciji minerala, vitamina, aminokiselina i enzima.Obnavlja energiju, lekovito utiče na bolesne osobe, pojačava imuni sistem.
Matična mleč je dodatak ishrani, koju koriste sportisti zbog bolje kondicije.Podstiče regeneraciju svih ćelija u telu, uravnotežava varenje i stimuliše imunitet.Može se davati i deci iznad 3 godine starosti, ako nisu alergični na polen.Matična mleč ima više aminokiselina i vitamin B12 od bilo kojeg proizvoda bogatog aminokiselinama poput govedine, jaja ili sira.
Lekovito dejstvo:
Matična mleč u svežem obliku ili obradjen savremenim metodama bez aditiva i bez konzervansa pozitivno deluje na organizam:
*Kao antioksidans, deluje protiv stresa
*Popravlja krvnu sliku
*Smanjuje nervozu-popravlja raspoloženje
*Deluje antibakerijko, antivirusno
*Pojačava imunitet
*Reguliše krvni pritisak
*Snižava nivo lošeg holesterola i triglicerida
*Stimuliše rast i razvoj dece
*Povećava libido kod oba pola
*Blagotvorno deluje na kožne infekcije
*Usporava strenje ćelija i produžava životni vek.
Upozorenje:
Kod pojedinih osoba može da se desi da med, matična mleč daje nuspojave, pa se pre upotreba treba konsultovati sa lekarom.
Matična mleč obavezno kupovati u ovlašćenim prodavnicama ili apotekama.
Pre upotrebe preparata na bazi matičnog mleča detaljno obavezno pročitati uputstvo, kako bi ste izbegli negativne posledice i sadržaj bolje iskoristili.
Uzima se 3X dnevno pre jela.Koristi se plastična ili drvena kašičica, metalnu kašičicu treba izbegavati.

Krompir snižava krvni pritisak

0

Ako jedete krumpir dvaput dnevno možete sniziti svoj krvni tlak, kažu znanstvenici, a što je još bolje jedući krumpir nećete se udebljati. Kuhani ili pečeni, u svakom slučaju pripremljen bez ulja ili drugih masnoća krumpir je odličan izbor za vaše zdravlje.
Kroz istraživanje osobe su jele pripremljeni krumpir za ručak i večeru kao zamjenu za neki drugi prilog. Ostatak prehrane bio je uobičajen. Sve osobe su već pile tablete za visok krvni tlak, te su ih nastavile piti i za vrijeme studije.
Nakon mjesec dana „tretmana“ krumpirom njihov krvni tlak je značajno pao u odnosu na razdoblje ranije, što sugerira kako krumpir nastavlja djelovati i snižavati krvni tlak i ispod razine na koju bi tableta za visok krvni tlak ga snizila.
Dodatno, ni jedna osoba nije se nimalo udebljala kroz tih mjesec dana.
Ako želite izvući najbolje iz krumpira trebali biste ga kuhati, s korom, a zatim što tanje oguliti koricu i poslužiti sa raznim biljnim začinima (češnjakom, lukom, peršinom, kimom, paprom, ružmarinom, bosiljkom…)  bez dodataka ulja. Za tu svrhu može poslužiti i pire, ali ako ne dodajete masnoće u njega.

Kupina

0

kupinaKupina zauzima važno mesto u ishrani i narodnoj medicini.Plod kupine sadrži malo ugljenih hidrata  u 100 g.=6%, belančevina oko 1%,  sadrži B1,B2, i C vitamin, beta karoten, Galotonin 8%, Inozit, razne minerale i organske kiseline.
Listovi su vrlo korisni jer sadrže pektin i vitamin C.Fenolna jedinjenja koju sadrži kupina sprečava oksidaciju LDL holesterola (loš holesterol).Čini prevenciju i sprečava pojavu kardiovaskularnih oboljenja.Vrlo je korisna zbog svojih antioksidantnih svojstava.Ima visok sadržaj kalijuma i nizak nivo natrijuma i zato utiče na snižavanje krvnog pritisaka kod osobe obolele od hipertenzije.Flavonoidi su važni elementi jer deluju kao jak antioksidans.Galotanin uništava bakterije, deluje antivirusno, lek je protiv dijareje, ima blago laksativno dejstvo.Njena upotreba je vrlo široka, koristi se još kao antiseptik u terapiji gingivitisa, angine, faringitisa, za razne rane, kožne bolesti, upale sluzokože i ispiranje usta.
Zbog niskog sadržaja ugljenih hidrata mogu koristiti i osobe obolele od dijabetesa.
Narodna medicina već odavno poznaje lekovita svojstva kupinovog vina, dobijen prirodnim vrenjem zrelih plodova kupine.Kupinovo vino ima medicinsko opravdanje Kvercetin sastojak kupinovog vina sprečava rak, ima antikancerogeno dejstvo, daje se kod anemije, slabe uhranjenosti, snižava krvni pritisak, poboljšava cirkulaciju krvi, služi za bolji apetit, koristan je kod rekonvalescenata, povećava imunitet i dobro deluje na metabolizam.Plod kupine je preporučljiv kod trudnice, dojilje, dece, u klimakterijumu zbog sadržaja gvoždja u sklopu organskog  jedinjenja.
Plod kupine se koristi u ishrani kao voće od toga se pravi sok, pekmez, džem, vino.
Mlado lišće se koristi u raznim čajevima pomešano, ili samo kupinovo lišće jer sadrži eterična ulja, tanin i kiseline.Čaj od lista kupine deluje ublažavajuće kod sluznice u ždrelu, u nosnoj šupljini čisti krv, leči kožne osipe-lišajeve.
Sok od kupine deluje na rad ćelije jetre i štiti jetru od raznih tegoba.

Razlika izmedju korona virusa, alergije i gripe

0

Razlika izmedju korona virusa, alergije i gripeKorona virus izaziva mnogo oboljenja od obične prehlade do ozbiljnijih bolesti, poput respiratornog sindroma.
Simptomi alergije su obično blagi svrab očiju, curenje nosa, kože sa ekcemom, bez temperature i kašlja što je veoma važna ne postoji bol u grlu, brzo disanje ili kratak dah.
Ukoliko se simptomi javljaju u isto vreme tada se radi o sezonskoj alergiji.Leči se sa antihistaminicima vrlo su efikasni.
Simptomi prehlade i gripe sami se rešavaju, uz mirovanja, pravilnu negu, uzimanja raznih čajeva sa simptomatskom terapijom.U slučaju blage temperature uzimaju se antipiretici.Prolazi za nekoliko dana bez tegoba.
Na korona virus se povećava sumnja kada je temperatura visoka, pojavi se groznica, suv nadražaljni kašalj, gušobolja, suvo grlo, kratak dah, oštećena saturacija (zasićenost krvi kiseonikom), usporen ili ubrzan srčani rad, hipo ili hipertenzija, dehidratacija, letargija, respiratorni distres sindrom gde je disanje ugroženo.
Početna faza prehlade, gripe i korona virusa su slični, mogu biti blagi, da zaraženi sa korona virusom i ne sumnja na tu bolest, zato treba pratiti simptome i opšte zdravstveno stanje naročito ako se radi o rizičnoj grupi.Važi za starije osobe, trudnice, bolesnici sa dijabetesom, astmom, srčani bolesnici, sa plućnim oboljenjem i hronične bolesti.
Na vama je da budete oprezni!!

Zašto kijamo?

zasto-kijamoKijanje često je najava bolesti respiratornog trakta, ali ponekad može da bude iritacija na neke mirise.Ta „unutrašnja eksplozija“ isto tako i kašalj počinje sa udisanjem vazduha i zatvaranjem glasnih žica.Kada je kijanje u pitanju jezik i resica blokiraju vazdušni put, i zato ne samo na usta već i kroz nos izlaze kapi tzv. Fligeove kapljice.Kijanjem izbacujemo štetne stvari što napada nos, prašina, virus, polen, bakterija.Kijanjem naš organizam održava čistom nosnu šupljinu i sinuse.Postoji još jedna vrsta kijanja, kada se progleda u jako svetlo ili sunce to se zove fotosenzitivno refleksno kijanje.Kijanje retko može zadržati, sprečiti samo treba da pobrinete da ne kijate direktno u pravcu drugih ljudi.Treba svakako da koristite maramicu, nakon toga ruke treba oprati.

Ožiljne laringo trahealne stenoze

Ožiljne laringo trahealne stenoze označavaju suženje disajnog puta, usled posledice povrede ili infekcije grkljana i dušnika.Uzroci su različiti tu spadaju:post traumatske stenoze (mehaničkom silom,opekotine), postoperacijske stenoze (traheotomija, intubacija).
Klinička slika:manifestuje se sa otežanim disanjem, poremećaj stvaranja glasa-disfonija, zavisno od mesta oštećenja i stepena ozlede, disfagija (otežano gutanje).Kada ožiljak zahvata sluzokožu, stenoza prouzrokuje poremećaje funkcije laringsa.Posledica traume moguće su gnojni procesi hrskavice laringsa.
Dijagnoza:se postavlja na osnovu kliničke slike, ORL pregleda, direktna i indirektna laringoskopija, radiografije laringsa i traheje.
Lečenje:vrši se hirurškim putem odstranjivanjem stenoze i primenjuje se endolaringsna dilatacija.Veće stenoze zahtevaju izvršenu traheotomiju sa postavljanjem tubusa koji dilatiše larinks.Teške stenoze zahtevaju ugradnju stalnog tubusa u cilju dilatacije laringealnog lumena.