Bljuckanje nije povraćanje

0
214

bljuckanjeVentil – kardija, koji se nalaz na prijelazu jednjaka u želudac, u ranoj dobi je još nezreo i zatvaranje je nepotpuno. Mlijeko (tekuće, rijetko usireno) jednostavno se izlije odmah nakon podoja bez ikakvog znaka mučnine, osobito ako se dijete prebrzo stavi u ležeći položaj. Iako izgleda da je količina izbačenog mlijeka znatna, to obično nije slučaj jer s mlijekom se izbaci i jedan dio sline i probavnih sokova. Dojenče dobro napreduje.

Zašto se bljuckanje javlja?

S jedne strane razlog je nepotpuno zatvaranje kardije i hrana se iz prepunog želuca prelije u jednjak. To se češće događa ako je želudac prepun, a podrigivanjem, kojim se izbaci zrak iz želuca, izbaci se i dio mlijeka. Stručni naziv regurgitacija obično se koristi za izbacivanje želučanog sadržaja, kao što se događa kod bljuckanja (regurgitation, spitting). Djeca koja sišu halapljivo, progutaju više zraka i češće bljuckaju.

Koja je razlika između bljuckanja i povraćanja?

Kod bljuckanja određena količina mlijeka se samo izlije iz djetetovih usta, ali ako se radi o povraćanju, želučani sadržaj se forsirano izbaci i neugodnog je mirisa (po užeglom maslacu). Iznenadno povraćanje, i uz manje povišenje temperature, može biti znak ozbiljne bolesti (sepsa, meningitis), a ponavljano (eksplozivno) povraćanje može značiti zapreku u prolaženju želučanog sadržaja (stenoza pilorusa), što dovodi do dehidracije i slabog napredovanja djeteta.

Bljuckanje nema nikakvih štetnih posljedica. Djeca, koju majke doje, također bljuckaju, ali manje jer je količina mlijeka koju dojenče posiše ograničena količinom masti, koje ima više u mlijeku pri kraju podoja i daje osjećaj sitosti.

Kako smanjiti bljuckanje?

Budući da je sfinkter – zatvarač ventila između jednjaka i želuca još nedovoljno razvijen, ponaša se kao boca na kojoj čep nije dobro pričvršćen, osobito ako se nagne i potrese, sadržaj se izlije. Nakon hranjenje dojenče treba polako podignuti u vertikalni položaj i tako neka ostane oko 20 minuta, bez obzira je li se podrignulo ili ne. Još je važnije da djetetov želudac ne bude previše pun jer u tom slučaju bljuckanje je neizbježno.

Češći, a manji obroci također su dobra prevencija bljuckanja. Dojena djeca progutaju manje zraka i obrok je manji. Ako dojenče vrlo pohlepno siše, dobro je malo prekinuti podoj i nakon kraćeg odmora nastaviti.

Ponekad malo guste hrane (npr. rižina sluz) ublaži bljuckanje. Ne postoji takvo specijalno zamjensko mlijeko, koje će u potpunosti spriječiti bljuckanje.

Nakon hranjenja bilo na prsima ili na bočici treba izbjegavati nagle pokrete. Ni u kojem slučaju ne stavljati dojenče u sjedeći položaj, nego ga zadržati u uspravnom, naslonjenog na mamino rame. Dijete ne mora podrignuti ako nije progutalo previše zraka, ali ovaj će položaj smanjiti učestalo bljuckanje.

Bljuckanje ne treba zamijeniti s povraćanjem, koje se može ponekad javiti kod svakog dojenčeta i ne mora značiti nikakav poremećaj ako ono dobro napreduje.

Ako ne dobiva na težini ili je nemirno, plačljivo, treba se posavjetovati s pedijatrom i naći uzrok.

Također treba znati da bljuckanje nije isto što i gastroezofagealni refluks. Važno je ponašanje i da dojenče redovno dobiva na težini.

Gastroezofagealni refluks(GER)

Neugodna pojava koja se javlja u oko 2% djece i češće u nedonoščadi. Uzrokuje djetetu znatne poteškoće, ali obično sama po sebi nestane do navršene prve godine. Problem ne znači ozbiljnu bolest, ali ga ne treba podcijeniti. Gastroezofagealni refluks znači vraćanje želučanog sadržaja u jednjak: mlijeko pomiješano sa želučanom kiselinom oštećuje sluznicu, što ima za posljedicu upalu stjenki.

Zbog toga gutanje za dijete postaje neugodno pa čak i bolno.

Mogu se javiti simptomi sa strane dišnih puteva, nemir i plač djeteta te slabije napredovanje, no tada se već radi o bolesti (GERB). Pravilnom dijagnozom i liječenjem stanje se popravlja.

POSTAVI ODGOVOR