Ishrana za mamu koja doji

0
658

Ishrana za mamu koja dojiMnoge nove mame se pitaju kako da se hrane u periodu kada doje svoje novorođenče. Iako ima nekoliko važnih stvari koje treba imati na umu, u većini slučajeva ishrana majki koje doje bebe, nije posebno zahtevna i drugačija od uobičajne.
JEDITE IZBALANSIRANO ZBOG VAŠEG ZDRAVLJA
Jedno od čuda dojenja je činjenica da majčino mleko ispunjava nutritivne potrebe bebe, čak i kada majka ne jede najzdravije. Ipak imajte na umu da bi na kvalitet mleka moglo negativno da utiče nedovoljno kalorija u ishrani, ili ipreviše namernica iz jedne grupe na uštrb drugih vrsta hrane. To što vaša beba neće biti ugrožena time što se vi ne hranite zdravo, ne znači da je vaš organizam otporan na lošu ishranu.
Ukoliko svojom ishranom ne unosite dovoljno hranjivih materija, vaše telo crpi postojeće rezerve, koje se na kraju mogu istrošiti. Ne zaboravite da vam treba snage i stabilnosti da izađete na kraj sa svim potrebama koje vaše novorođenče ima. Mnogo majki koje doje imaju veći apetit, što ima smisla, pošto telo radi prekovremeno da bi stvorilo mleko za bebu.
Mali obroci između kojih jedete zdrave užine, kao i u trudnoći, pogodni su za suzbijanje gladi i održavanje visokog nivoa energije.
NEMOJTE BROJATI KALORIJE
Ne postoji jedinstven odgovor na pitanje koliko je kalorija potrebno majci koja doji bebu. Većini žena koje doje potrebno je oko 500 kalorija nego drugim ženama, što bi značilo da bi ukupan unos kalorija na dan trebao da bude 2000 – 2500. Tačan broj zavisi od mnoštva faktora koji su individualni, kao što je na primer vaša težina, koliko ste fizički aktivni, kakav vam je metabolizam, koliko često dojite.
Umesto da brojite kalorije, pustite da glad bude vodič kako i koliko treba da jedete. Ukoliko mislite da vam je neophodno da se ugojite ili da smršate, prvo se posavetujte sa nutricionistom, jer je organizam majke koja doji bebu u posebnom stanju.
SKIDAJTE TEŽINU POLAKO I RAVNOMERNO
Neke mlade mame za čas izgube težinu nakon porođaja, dok je za druge ovo mnogo teži izazov. Sve zavisi od vašeg tela, izbora hrane, nivoa fizičkih aktivnosti i metabolizma.
Najbolji plan za majke koje se bore sa kilogramima koji neće da spadnu je da isplaniraju proces mršavljenja tako da kilažu skidaju polako i postepeno. Ni godinu dana nije mnogo za gubitak kilaže koju ste dobili u trudnoći. Ne pokušavajte da smršate tako što ćete držati djetu, bar do drugog meseca nakon porođaja. Smanjivanje kalorija koje prati svaku od ovih redukcija ishrane, može drastično smanjiti nivo vaše energije, ali i kvalitet mleka za vašu bebu.

POSTAVI ODGOVOR