Navikavajte bebe od početka na oralnu higijenu

0
514

bebine desniČak i pre nego što bebi počnu da rastu zubi, bilo bi dobro da steknete naviku da tokom kupanja vašem detetu čistite desni parčetom gaze ili nežnijim peškirićem. Još uvek nema potrebe za zubnom pastom, jednostavno obmotajte tkaninu oko kažiprsta i blago izmasirajte desni vaše bebe. Bakterije u ustima uglavnom ne mogu da naude desnima pre nego što zubi počnu da izbijaju, ali je vrlo teško znati trenutak kada će to početi da se dešava, pa ćete sigurno želeti da počnete na vreme. Dobra stvar je i što će vam ovo pomoći da lakše naviknete dete na pranje zuba kao na redovan deo dnevne rutine.
Negde oko šestog meseca babama počinju da izbijaju zubi. Ukoliko vam je dete generalno zdravo, nemojte da vas brine ako mu zubići ne izbiju do prve godine, pošto se i to dešava.
Kada zubići krenu da rastu koristite četkicu za bebe i vrlo malu količinu paste za zube. Kap paste, veličine pirinčanog zrna je sve što vam treba. Dva puta dnevno četkicom nežno operite obe strane svih bebinih zubića, kao i jezik kako biste rešili problem sa bakterijom koja je uzrok neprijatnog zadaha.  U ovako ranoj fazi između bebinih zuba ima sasvim dovoljno razmaka, pa ne morate da razmišljate o čišćenju koncem. Fluorid je mineral koji pomaže vašoj bebi da brže razviju zdravije zube, a nalazi se u vodi i u zubnoj pasti. Imajte na umu da previše ovog minerala može dovesti do stanja koje se naziva fluoroza i koje bi moglo da dovede do toga da se vašem detetu na stalnim zubima pojave fleke. Dakle budite veoma pažljivi sa količinama zubne paste, sve dok vaše dete ne bude dovoljno veliko da samo ispljune višak.

POSTAVI ODGOVOR