Period posle porodjaja

0
541

Period posle porodjajaDobiti bebu je najdivniji trenutak u porodici. Postoje male tajne koje otkrivamo da slede posle porodjaja, a koje svi izbegavaju da kažu budućim mamama.

I KADA  SE PORODITE NEDELJAMA ĆETE IMATI STOMAK KAO DA STE U SEDMOM MESECU
Čak i ako ste super- zategnuti, vitki i nikada niste imali problem sa viškom ponekog grama, treba da
znate da je neophodno da prođe neko vreme da bi se materica skupila na svoju normalnu veličinu, a
vašem stomaku trebaće možda i duže.
Ukoliko vas neko dve nedelje nakon porođaja pita kad vam je termin, ne brini se, to se dešava mnogim mladim mamama. Nekim ženama povratak u formu dolazi prirodno i normalno, drugima predstoji ozbiljna borba. U najmanju ruku pripremite se za borbu tokom devet meseci koliko je beba u vama i bar još toliko nakon što se porodite.

MOŽDA SE NEĆETE ZALJUBITI U VAŠU BEBU ODMAH
Neke žene zaista osete trenutnu vezu sa svojim novorođenčetom, ali to se ne dešava svima. Druge nove majke otvoreno priznaju da su im trebale nedelje, u ekstremnim slučajevima i meseci, da osete emociju koja stvara najsnažniju vezu u prirodi, majčinsku ljubav.
Nekim ženama se dešavalo da trenutno osete potrebu da uvek štite to malo ružičasto stvorenje, ali taj instinkt ne izjednačavaju sa ljubavlju. Ukoliko trenutno ne osetite vezu sa svojom bebo, to nije obavezno znak postporođajne depresije. Imajte na umu da vam hormoni idalje divljaju, da ste prosli kroz ogromnu fizičku promenu i u krajnjoj liniji da niste imali vremena da upoznate svoje dete. I ne brinite, preplavljujuća ljubav će doći sama od sebe.

 

SVI ĆE IMATI MIŠLJENJE O VAŠEM RODITELJSTVU
Ovde se ne radi samo o vašoj sestri, majci, svekrvi (mada će one svakako prednjačiti), govorimo o prijateljima, komšiljama, drugim mamama u parku, potpunim strancima u kafiću,ili bilo ko drugi ko je već prošao kroz negu deteta.
Svi će imati savet o odprilike svemu vezanom za vašu bebu, pa će vam govoriti šta, kako, gde, kada, zašto… najbolje je da u tim situacijama učtivo klimnete glavom, nasmešite se i ne kažete baš ništa. Ukoliko ste baš pod agresivnim pritiskom, jednostavno „to je dobro znati“, biće dovoljno.

ZURIĆETE U BEBU I POKUŠAVATI DA OBRADITE ČINJENICU DA STE POSTALI MAJKA
Desiće vam se da čujete dete u prodavnici kako doziva majku i instinktivno ćete se okrenuti iako to nikako ne može biti vaša beba od deset dana.Nalazićete priliku da kažete „moj sin“ ili „moja ćerka“ milion puta na dan. Bićete preplavljeni emocijama kad budete razmišljali o tome kako ste pre samo nekoliko dana bili par, a sad ste porodica. Bez obzira kakav odnos imate sa sopstvenom majkom, bolje ćete je razumeti i srce će vam prema njoj dodatno omekšati kada je zamislite tu gde ste vi sada, sa vama u naručju.

PREZIRAĆETE SLOBODU SVOG PARTNERA IAKO SE NIKAD NE BISTE MENJALI S NJIM
Dok vaš partner odlazi na pposao sa sveže opranom kosom u čistoj i ispeglanoj košulji, zamišljaćete njegov dan i pomalo ćete ga i prezirati, jer će biti okružen ljudima, ručati u finom restoranu, smejati se i šetati ulicama, dok vas čeka još jedan dan sa pelenama, kašicama, plačem.Ne radi se o tome da ne cenite svoju ulogu majke ili činjenicu da je ovo vreme sa vašom bebom dragoceno, ali s vremena na vreme žudećete za razgovorom sa odraslima ili za bilo kakvim izgovorom da stavite karmin i maskaru. Imajte na umu da vreme brzo prolazi, i da ćete se brzo vratiti svetu odraslih i žudeti da opet proživite ove dragocene dane sa vašom bebom. Možda to iz perspektive nove majke ne izgleda moguće, ali svaka mama veteran će vam reći, prvi dani sa vašom bebom su dragoceni pa se potrudite da potpuno uživate u njima.

POSTAVI ODGOVOR