Plagiocefalija i kako nastaje

0
289

PlagiocefalijaOd sredine devedesetih godina prošlog veka, pedijatri su insistirali da bebe spavaju isključivo ležeći na leđima, kako bi se izbegao sindrom iznenadne smrti novorođenčeta. Ali, onda se javio drugi problem.
Nakon insistiranja lekara da bebe spavaju isključivo na leđima, stopa iznenadne smrti beba opala je za više od 50 odsto. Međutim, upravo zbog toga što veliki broj sati provode u ovom položaju, kod beba se sada u sve većem broju javlja plagiocefalija, odnosno udubljenje na zadnjoj strani glave.
Moguće je da bebe sa plagiocefalijom imaju blage poremećaje u razvoju, ali bi trebalo da oni nestanu kada napuni 18 meseci. Dakle, iako po mišljenju lekara plagiocefalija nije opasna po zdravlje, oni ističu da više od 46 odsto beba starih između dva i tri meseca  ima ovo udubljenje na temenu.
Uzrok plagiocefalije je pritisak koji trpe kosti lobanje prilikom ležanja na leđima i razvija se u prvih nekoliko meseci bebinog života. U nekim slučajevima, ova udubljenja su jedva primetna, ali mogu biti i zaista upadljiva.
Plagiocefalija se može lečiti specijalizovanim kacigama, koje se uglavnom preporučuju tek kada beba napuni šest meseci. Takođe se može sprečiti i tako što će roditelji jednostavno obratiti pažnju na to da bebe ne spavaju uvek okrenute na na leđa, kako ne lobanja ne bi uvek trpela veliki pritisak i opterećenje.

POSTAVI ODGOVOR