Zašto beba štuca?

0
420

zasto-beba-stucaApsolutno nemate razloga za brigu ako vaša beba štuca. Mnoga deca štucaju u prvim nedeljama i mesecima života, naročito posle dojenja i hranjenja. To, međutim, ne znači da ste napravili bilo kakvu grešku. Vaša beba je verovatno često štucala i u stomaku. To je refleks koji je sprečavao da embrion udahne plodovu vodu. Sada, posle porođaja, isti refleks sprečava da majčino, odnosno specijalno mleko za odojčad, ode u pluća, umesto u želudac.
Štucanje se javlja kada se dijafragma (mišić između grudi i stomaka) nekontrolisano zgrči.
Beba udahne vazduh, poklopac jednjaka se zatvara i vazduh više ne može da izađe. Istovremeno se blokira vraćanje mleka, tzv. refluks.
U ovom uzrastu, štucanje ne samo da je prirodno uslovljeno razvojem, već ima i funkciju zaštite organizma, pa samim tim nije štetno, nego korisno.
Za vašu bebu štucavica nije ni bolna, niti predstavlja smetnju, neke bebe, uprkos štucanju, mogu mirno da zaspe. Zbog toga nema razloga da bilo šta preduzimate, ali je sasvim razumljivo što želite što pre da oslobodite vašu bebu dosadnog štucanja.Imajte na umu da većina metoda koje primenjujemo kao odrasle osobe uopšte nije primerena bebama. Ne pokušavajte da zapušite bebi nos da biste zaustavili vazduh, niti da je plašite. Postupite po nekom od sledećih saveta, možda se ispostavi da je delotvoran.

Neka vaša beba podrigne posle svakog obroka. Uzmite je u naručje tako da joj glava bude naslonjena na vaše rame i blago je lupkajte po leđima.
Uzmite je u naručje i ako ne mora da podrigne. Fizička bliskost mame ili tate u svakom slučaju deluje umirujuće.
Dajte detetu da pije. Privijte je na grudi, a ako ne dojite, nahranite ga na flašicu ili mu dajte gutljaj vode.
Masirajte bebu. Blaga masaža stopala deluje opuštajuće na bebu. Disanje se smiruje, a dijafragma opušta.
Stavite bebi zagrejano jastuče punjeno trešnjinim košticama ili krupnikom na stomak. Toplota ponekad pomaže, jer hladnoća ili nagle promene temperature takođe mogu da izazovu štucavicu.
Uzmite bebu u naručje i dunite joj u lice. Ona će promeniti ritam disanja, a dijafragma će se opustiti.

POSTAVI ODGOVOR