Probiotici mogu da umire bebu koja ima grčeve

0
226

Probiotici mogu da umire bebu koja plače zbog grčevaBebe koje plaču zbog grčeva u stomaku mogu biti umirene probioticima, veruju naučnici. Dobra bakterija koja se nalazi u jogurtu može da predstavlja efektivan tretman za odojčad koja se hrane samo majčinim mlekom.
Ali nema dovoljno dokaza da će korišćenje ove bakterije olakšati grčeve i sprečiti plač ako se ubaci formule za bebe, otkrila je jedna australijska studija.
Doktor Valeri Sang pregledala je 12 prethodnih pokušaja u kojima je učsetvovalo 1.825 odojčadi starih tri meseca ili manje – nekima su oralnim putem dati probiotici, neki su imali standardni tretman, a neki nisu podrvgnuti tretmanu.
Pet od 12 studija istraživalo je delotvornost probiotika u lečenju grčeva u stomaku kod odojčadi, a sedam je istraživalo ulogu probiotika u sprečavanju grčeva. Šest studija je došlo do zaključka da bebe manje plaču, a šest do zaključka da se ništa nije promenilo, dok su tri od pet studija lečenja grčeva zaključile da probiotici ublažavaju grčeve u stomaku kod beba koje majke doje.
Skorašnja istraživanja su pokazala da nekoliko kapi bakterije koju sadrži jogurt (Lactobacillus reuteri), bakterije koja poboljšava varenje, značajno umanjuje plakanje kod odojčadi.
Grčevi u stomaku javljaju se u prva tri meseca života bebe i zbog njih inače zdravo dete plače i ne može da se smiri nekad i po tri sata. Ovi grčevi javljaju se kod 28 odsto odojčadi, a ne znaju im se ni uzrok ni lek. Naučnici veruju da je to povezano sa nedovoljno razvijenim imunim sistemom koji se bori sa disbalansom bakterija u stomaku.

POSTAVI ODGOVOR