Najradosniji trenutak za porodicu

0
282

najradosniji-trenutak-za-porodicuPiše: dr Ljiljana Leković, pedijatar
Najvredniji, najlepši i najradosniji trenutak za svaku porodicu je svakako dolazak bebe u kuću. Njen dolazak na svet, potom u životni prostor – stana ili kuće, je nešto, što okupira i mobiliše celu porodicu.
Kako opremiti dečiji kutak u roditeljskoj sobi? Da li bebi odmah praviti poseban prostor do roditeljske sobe? Cela familija, uža i šira, uključujući i kumove, prijatelje i rodjake je prisutna sa predlozima.

Pedijatri preporučuju da prostor za novorodjenče bude u roditeljskoj sobi, pored kreveta gde je majka ili u susednoj, gde je komunikacija bliska. Propratni nameštaj je stalak za presvlačenje i komoda za bebine stvari. Igračke i vrteške iznad kreveca, koje stimulišu bebina čula i mentalni razvoj, treba da budu od plastike, koja se lako održava.

Posteljina treba da je pamučna i da se presvlači često (ćebe uvučeno u navlaku). Plišane igračke ne treba da budu u krevetiću. Temperatura sobe treba da bude oko 23 stepena. “Teške“ zavese, tepisi i puno stvari opterećuju bebin prostor.

Kupanje bebe može da bude u delu dana, koji odgovara roditeljima.To ne mora da bude veče, a po preporukama američke pedijatrije, čak ni svako veče, sa malom količinom kozmetike. Treba pustiti bebinu kožu da se „razvija i raste“, kao i beba, a to ćemo „ometati“ svakodnevnim skidanjem bebinog sopstvenog zaštitnog sloja sa kože i mazanjem neke kreme. Nega bebe i njenog zdravlja podrazumeva i redovne kontrole u savetovalištu za zdrave bebe od 30. dana života (po potrebi ranije).

Sa punih mesec dana, najčešće, bebin je prvi odlazak od kuće kod pedijatra. Bebi se meri težina, dužina, obim glave. Pregledom se prati kako napreduje u motornom i neurološkom razvoju. Majci se daje savet kako da neguje i hrani svoju bebu. Tada dobija i vakcinu, drugu dozu protiv žutice tipa B. Prvu dozu te vakcine i BCG-vakcinu protiv tuberkuloze beba je dobila na rođenju.

Sa dva ili dva i po meseca roditelji bebu dovode na drugu kontrolu u savetovalište, kada je ponovo merimo i dajemo ostale vakcine, protiv difterije,velikog kašlja, tetanusa, dečije paralize i hemofilusa. Ove vakcine će dobiti u tri navrata, što se zove primarna vakcinacija protiv zaraznih bolesti u prvoj godini života. Sa dva, četiri i šest meseci bebi se radi sonogram kukova, zapravo prati se sazrevanje kukova.

Sa punih šest meseci beba dobija treću dozu vakcine protiv žutice tipa B, radi joj se prva „krvna sličica“ da bi se videlo da li je anemična. Potom slede sistematski pregledi sa devet meseci i godinu.Tada beba već hoda, najčešće, zna i prve reči, napušta sve češće svoj životni prostor, a savet je mamama i tatama da to bude što više u prirodi.

POSTAVI ODGOVOR