Kako očuvati bebino zdravlje?

0
262

 

Kako očuvati bebino zdravlje?

Omogućite bebi zdrav život za pravilan rast i razvoj, pružite joj maksimalnu zaštitu jer su od vitalnog značaja.
Dojite bebu što duže jer majčino mleko sadrži antitela i čuva bebin imunitet, štiti od infekcije i alergije.
Nemojte pušiti jer povećava rizik za bebu, od oboljenja disajnih organa (bronhitis, astma).Vazduh sadrži dima i kancerogenih materija ukoliko je majka pušač.
Uspostavite ritam spavanja i miran san.Beba dok ne napuni dve godine potrebno mu je najmanje 12 sati sna dnevno.Ako manje spava loše deluje na apetit, podložan je za razne infekcije i utiče na raspoloženje.
Često perite ruke.Imajte naviku za što češće pranje ruke, jer je to zaštita od infekcije, prenosa virusa, bakterije.
Pripremajte sveže i zdrave obroke za bebu.Kašicu treba napraviti od svežeg voća ili povrća.Ako morate izabrati termičku obradu, skuvajte na pari jer ćete tako sačuvati vitamine i minerale i druge dragocene materije.
Kao beba naučite da pije vodu.Osim mlečnih obroka, treba dati vodu a ne voćne sokove jer će navići posle neće uzimati vodu.Sok je sladak napitak loše utiče na zube (karijes) i dete izgubi apetit.
Naviknite bebu na zeleno povrće.Zeleno lisnato povrće-spanać, blitva, brokoli, kelj bogat je kalcijumom i gvoždjem što je važan za ovaj uzrast zbog anemije.
Zaštita bebine kože i svež vazduh.Sunčevi zraci su dobrotvorni za bebu i tokom zimskog perioda ali treba bebu namazati UV zaštitnim faktorom od najmanje 20, ali ako ste na planini uzmite veći zaštitni faktor.Kad je hladno bebu dobro utoplite i krenite u šetnju, to je način zaštite od zimskih prehlada.
Kupajte bebu svako veče.Budite oprezni unapred sve pripremite, posle kupanja bebu dobro osušite i nemojte jako utopljavati.To naročito važi za prvih 6 meseci jer bebin organizam nije sposoban da reguliše temperaturu tela.
Odlazite na redovnu vakcinaciju.Imunite i zdravlje bebe zavisi od redovne vakcinacije.To je zakonom regulisano.Kalendar vakcinacije nalazi se na ovom sajtu.
Redovno masirajte bebu jer masaža poboljšava san, varenje, ublažava kolike u stomaku, tonus mišića, dolazi do opuštenosti, beba obožava kada se masira.

POSTAVI ODGOVOR