Nova obavezna vakcina protiv pneumokoka

0
127

Nova obavezna vakcina protiv pneumokokaOva vrsta vakcina štiti od pneumokokne infekcije, pogadja mladju decu od 5 godina.Bakterija odgovorna za pneumokokne infekcije naziva se streptococcus pneumoniae.Može da prouzrokuje infekcije u respiratornom traktu, srednjem uhu, sinusima, da prouzrokuje upalu pluća i meningitis, bronhitis i sepsu.Širi se bliskom kontaktu putem kašlja i kijanjem.Javlja se otežano disanje, kašalj, bol u grudima, ubrzan rad srca, slabost, glavobolja, temperatura, povraćanje.
Ova vakcina se posebno preporučuje za decu, koja treba da krenu u jaslice ili vrtić-u kolektiv, gde su infekcije ovog tipa veoma česte.
Vakcina protiv pneumokoka je u programu obavezne imunizacije, kod sve dece uzrasta od navršenih 2 meseca života, i sprovodi se konjugovanom polisaharidnom vakcinom.Daje se u tri doze u razmaku ne kraćem od 4 meseca, a do navršenih 6 meseci života.Revakcinacija se vrši u jednoj dozi u drugoj godini života.
Neželjena dejstva vakcine može biti ali redje kao i kod druge vakcine: bol, otok, crvenilo na mestu uboda, blaga povišena temperatura.Stavljaju se samo hladni oblozi.

POSTAVI ODGOVOR