Urologija i čime se bavi

0
428

Urologija je grana medicine koja se bavi lečenjem urinarnog trakta kod oba pola, genitalnim i reproduktivnim organima muškarca. Urolozi su lekari specijalisti u dijagnozi i lečenju bolesti vezanih za mokraćni trakt i muške reproduktivne organe. Najčešće bolesti koje pogađaju bubrege i urinarni trakt su: otkazivanje bubrega, kamen u bubregu, mokraćna inkontinencija, benigno uvećanje prostate, upale mokraćne bešike i mokraćnih puteva, infekcije mokraćnih kanala… Takođe, na pojavu određenih stanja utiču i druge bolesti poput dijabetesa i povećanog krvnog pritiska. Urinarni trakt se sastoji od organa čija je osnovna funkcija prečišćavanje i filtriranje tečnosti i otpadnih materija iz krvi, a čine ga: bubrezi, ureteri, mokraćna bešika i uretra. Muški urogenitalni trakt se sastoji od sledećih organa: testisa, uretera, penisa i žlezdi.
Šta uzrokuje probleme urinarnog trakta
Problemi u urinarnom traktu uključuju različite bolesti kao što su: otkazivanje bubrega, infekcije mokraćnih kanala, kamen u bubregu, uvećanje prostate, ali i probleme koji su vezani za kontrolu bešike. Ove probleme mogu, između ostalog, uzrokovati:
starost osobe; starenjem dolazi do promene u strukturi bubrega, a to može voditi gubljenju određenog dela sposobnosti da iz krvi uzima otpadne materije, a mišići uretera, bešike i uretra mogu delimično izgubiti snagu.
Urinarne infekcije se mogu javiti i zato što kontrakcija mišića nije dovoljna da bi se bešika u potpunosti ispraznila. Slabljenje mišića sfinktera i karlice može biti vezano i za starost osobe, ali takođe može biti i znak inkontinencije.
Određena povreda ili bolest; oštećenje bubrega koje je nastalo kao posledica bolesti, takođe, može da onemogući bubrege da filtriraju krv, ili može potpuno blokirati protok urina.
Koji su simptomi bolesti bubrega i/ili urinarnog trakta
Ovo su najčešći simptomi koje lekari povezuju sa bolestima bubrega i/ili urinarnog trakta. Ipak, svaka osoba može imati drugačije simptome. Simptomi mogu biti: česte glavobolje, umor, žmarci po telu, peckanje tokom mokrenja, često mokrenje (naročito noću), krv u urinu, gubitak apetita, mučnina/povraćanje, otok oko očiju, ruku ili stopala, zatamnjenje kože, grčevi mišića u donjem delu kičme koji nisu uslovljeni pokretom (odmah ispod rebara), visok krvni pritisak… Takođe, neki od navedenih simptoma mogu podsećati i na druga stanja, tako da je neophodno konsultovati lekara.
Transrektalni ultrazvučni pregled
Transrektalni ultrazvuk je neinvazivna procedura koja se koristi da bi se dobile informacije o veličini, obliku i lokalizaciji prostate, kao i za procenu stanja rektuma. Osim ove metode, za ispitivanje prostate se primenjuju i biopsija i sigmoidoskopija.
Kada se radi transrektalni ultrazvuk?
Transrektalni ultrazvuk se radi, kada druge metode, poput krvnih analiza nagoveste promenjeno stanje ove žlezde, ili kao deo biopsije, kada se ultrazvuk koristi da bi se uspešno plasirala igla kojom se uzima uzorak. Takođe, ovim pregledom lekar može proceniti protok krvi kroz prostatu, ili utvrditi postojanje masa. Transrektalni ultrazvučni pregled se izvodi ambulantno i bezbolan je, ali kod nekih pacijenata se javlja nelagodnost, kako zbog same procedure, tako i zbog vremena koje je potrebno da bi se prostata ispitala u potpunosti. Nakon pregleda, možete nastaviti sa uobičajenim aktivnostima.
Biopsije prostate
Prostata je žlezda koja predstavlja deo reproduktivnog sistema organa kod muškaraca. Biopsija prostate je intervencija kojom lekar uzima uzorke tkiva prostate specijalnom iglom, da bi se utvrdilo ili isključilo prisustvo abnormalnih ćelija, utvrdio razlog uvećanja…
Kada se radi biopsija prostate?
Biopsija prostate se savetuje kada i druge dijagnostičke metode upućuju na problem sa ovom žlezdom. Najčešći dijagnostički pregledi uključuju: klasični rektalni pregled, krvne analize koje mogu ukazati na postojanje kancera i transrektalni ultrazvuk. Najčešće se izvodi ambulatno. Nakon intervencije, uzorci tkiva se šalju u laboratoriju na obradu. Posle intervencije možete osetiti potrebu za mokrenjem ili nelagodnost, ali to stanje traje samo nekoliko sati posle biopsije.

POSTAVI ODGOVOR