Urinokultura

0
425

UrinokulturaUrinokultura služi za dijagnostičku metodu mokraćnih infekcija.Učestalo mokrenje, peckanje pri mokrenju, bol, groznica, neugodan miris mokraće, bol u trbuhu, ili krstima, krv u  mokraći.Prvo se radi obična  analiza urina i ukoliko se rezultat analiza patološka (pojava bakterija u  sedimentu, povećan broj belih krvnih ćelija, gnoj).Urinokulturom se identifikuje antibiotska terapija za lečenje infekcije (test osetljivosti)-Antibiogram, zatim provera da li je bolest izlečena.Prethodna uzimanja nekih antibiotika, može lažno pokazati rezultat.
Postoji sterilna staklena posuda u apotekama, laboratorijama, koji se koristi samo za urinokulturu.Uzorak uzimati iz srednjeg mlaza što znači, prvi mlaz izmokriti van sterilne posude, srednji mlaz direktno u posudu, i zadnji mlaz takodje van posude.Pre sakupljanja mokraće (urina) važno je da su ruke dobro oprane.Rezultat urinokulture su gotovi  za jedan-dva dana.Normalan rezultat je kada nema bakterija u razvoju.
Procenjuje se broj bakterija u datoj količini urina.Ako je na mililitar urina postoji 100.000 ili više bakterija postoji infekcija.
Ukoliko je od 100-100.000 bakterija u mililiter urinu može biti infekcija ili je uzorak kontaminiran  (zaprljan).Obavezno treba ponoviti.
Ako broj pokazuje 100 ili manji broj infekcija je malo verovatna.
Ukoliko rezultat ukazuje na postojanje infekcije test osetljivosti-Antibiogram može biti uradjen sa ciljem, da se odredi najbolji antibiotik, koji će uništiti bakterije.
Važno je da prepisan antibiotik uzima se do kraja, jer  raniji prestanak sa lekovima ubija samo najosetljivije bakterije a otporni dalje ostanu i razmnožavaju i tako nastave infekciju.

POSTAVI ODGOVOR