Šta nam govori boja urina

0
308

ta_nam_govori_boja_urina1Nijansa mokraće može mnogo toga da kaže o zdravlju, pa tako ružičastocrvena može da bude posledica unošenja određenih namirnica, dok je tamnosmeđa boja znak povećane vrednosti bilirubina
Normalna boja urina je žuta, a promena boje imože ukazati na određene zdravstvene probleme. Najalarmantnija boja svakako je ružičasta, koja i najviše brine lekare, jer  asocira na prisustvo krvi, ali ukoliko ste jeli cveklu ili kupine, onda je to sasvim normalna pojava.
Otkrijte koje boje su zabrinjavajuće i kada je neophodno da se obratite lekaru.

Žuta boja

Normalna boja urina je žuta, koja može biti od bledo do tamno žute, a sama nijansa boje zavisi od količine unete tečnosti. Tako, ukoliko popijete više tečnosti mokraća će biti bleđa, a ako unesete manje, nešto tamnije. Boja limuna karakteristična je za razređenu mokraću pri izlučivanju velikih količina urina. Usled korišćenja lekova protiv crevnih parazita ili za lečenje infekcija mokraćnih puteva vaš urin može imati i intenzivno žutu boju.

Nijanse crvene boje

Prisustvo krvi urinu daje crvenu, crnu, braonkastu ili roze boju koja potiče od crvenih krvnih zrnaca (eritrociti). Oni se mogu pojaviti kod hematoloških, kardiovaskularnih, gastroenterolških i toksoalergijskih bolesti. Takođe, ružičastocrvenu boju mokraće mogu da uzrokuju i neke namirnice (cvekla, borovnica i vrste pečuraka) ili slatkiši koji sadrže anilin. Mokraća može imati nijansu crvene boje i zbog mioglobina iz mišića, velike koncentracija mokraćne kiseline kog gihta ili prevelikog unosa urata hranom (meso, riba).

Tamnosmeđa boja

Tamnosmeđa boja može da bude znak povećane vrednosti bilirubina, što je čest slučaj kada se radi o hepatitisu, cirozi jetre i zastoju žuči. Kod ljudi koji imaju urođeno povećanje bilirubina, mokraća je stalno takva, a ova boja se može javiti i kod urođenog poremećaja metabolizma aminokiselina i hemoglobina.

Žuto-narandžasta

Žuto-narandžasta boja karakteristična je za koncentrisanu mokraću pri izlučivanju smanjenih količina urina. Količina izlučene mokraće u tim slučajevima je manja od normalne zbog povećanog znojenja, povišene telesne temperature ili dehidriranosti izazvane povraćanjem ili dijarejom. Može da bude i posledica povećane količine bilirubina u krvi i mokraći, recimo kod zarazne žutice (hepatitisa) ili povećanog urobilinogena (u anemiji). Bilirubin je pigment žuči, a urobilinogen je pigment mokraće koji potiče od bilirubina. Sa druge strane i vitamin A, sredstva za podsticanje stolice, i i protuivupalni lekovi, kao i neka sredstva za dezinfekciju mokraćnih puteva mogu da oboje mokraću žuto-narandžasto.

POSTAVI ODGOVOR