Glomerulonefritis

0
385

glomerulonefritisGlomerulonefritis (GN) je obostrano zapaljenje bubrega abakterijsko, glomeruli i ostale strukture bubrega su zahvaćeni.Uzrok bolesti je izazvan imunim mehanizmima, antigeni su odgovorni za nastanak bolesti naročito  bakterije (Streptococcus, Salmonella, gljivice-Candida albicans, paraziti Toxoplasma gondii, virusi Epstein-Bar, hepatitis B i C).Glomerulonefritis može da se podeli na sledeće:
-Morfološka podela-sa minimalnim promenama fekalno-sklerozirajući i membranozni (GN), difuzni i fokalni, membranoproliferativni i hronični sklerozirajući.
-Imunopatološka podela- (GN) sa linearnim depozitima antitela protiv glomerulske bazalne membrane sa depozitima ili bez depozita.
-Klinički sindrom-asimptomatska hematurija i proteinurija, akutni nefritični sindrom, brzo progresivni, hronični nefritični sindrom, akutna bubrežna insuficijencija, nefrotski sindrom i GN u sistemskim bolestima.

Simptomatologija:

*Akutni Glomerulonefritis se manifestuje nakon infekcije ždrela, kože posle 1-2 nedelje.Usled propustljivosti kapilarne membrane dolazi do proteiurije-pojava proteina, i hematurije-eritrociti u mokraći.Nastaje ekskrecija natrijuma, vode i azotnih jedinjenja koja se normalno izlučuje mokraćom pa se javlja oligurija, edemi i azotemija (povećava se koncentracija azotnih jedinjenja u plazmi), usled oštećenja krvnih sudova (vaskulitis), edemska tečnost je bogata proteinima zatim se javlja hipertenzija.
*Subakutni oblik se manifestuje  hematurijom, proteinurijom i progresivnom azotemijom.
*Hronični oblik može da se razvija kao deo novog oboljenja, ne mora biti akutni ili subakutni glomerulonefritis.Početak je neprimetan, simptomi se javljaju kada se već razvila hronična bubrežna insuficijencija.Može da se javi poliurija ili oligurija, proteinurija različitog stepena, progresivna azotemija i pojava hipertenzije.Često se javlja nefrotski sindrom sa proteinurijom, hipoalbuminemijom, edemi, hiperlipidemija i hiperkoaguabilnost krvi.Taj sindrom sekundarno pogadja bubreg (dijabetes, amiloidaza).

Dijagnoza:

Postavlja se na osnovu anamneze, UZ-bubrega, ispitivanje funkcije bubrega, laboratorijska analiza mokraće, biopsija bubrega.

Lečenje:

Važno je mirovanje, nadoknada tečnosti u tolikoj meri koliko je izgubio što se mora tačno meriti, dijetetski režim ishrane, ne uneti previše soli i belančevine koje se ne mogu izlučiti putem bubrega.Primenjuje se i kortikosteroidna terapija u slučaju pogoršanja mora da se uradi hemodijaliza.

POSTAVI ODGOVOR