Povreda uretre

0
396

Uretra se može povrediti na više načina: jatrogeno pri endoskopskom radu, prilikom povreda karličnog prstena, prilikom nasedanja na prepreku, pri produženom porođaju ili prilikom povrede spoljnih genitalija, kada u sklopu povrede biva povređena i uretra.
Klinička slika
Najvažniji simptom povrede uretre je uretroragija ( krvarenje iz uretre). Ukoliko je povreda manje ekstenzivna bolesnici mogu da mokre, a kada je povreda ekstenzivnija bolesnik je u retenciji. Kada je povreda nastala u perineumu vidi se hematom oblika leptira koji je posledica krvarenja iz uretre u okolno vezivno tkivo. Kada je uretra povređena u sklopu povrede karlice, krvarenje je iznad urogenitalne dijafragme i nema hematoma u obliku leptira.
Dijagnoza
Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, retrogradnog kontrastnog snimka – uretrocistografije.
Lečenje
Bolesnici koji imaju uretroragiju ne smeju se kateterizovati jer se time manje ekstenzivna povreda može pretvoriti u ekstenzivniju sa većim posledicama. Povrede su najčešće lake kada kontinuitet uretre nije prekinut potpuno i jedino lečenje takvih bolesnika je suprapubična derivacija mokraće uz primenu antibiotika, mirovanje i nadzor. Neposredna operacija je neophodna samo kada su krajevi uretre evidentno rastavljeni sa zjapom između njih.

POSTAVI ODGOVOR