Fibromijalgija-Bol u mišićima i zglobovima

0
327

Fibromijalgija-Bol_u_mišićima_i_zglobovimaFibromijalgija je poseban oblik reumatizma, koji uzrokuje bol i umor u mišićima, zglobovima, ligamentima i tetivama.

Ova bolest možda vam je poznata i pod nekim drugim imenima: fibromijalgija, fibromiozitis, izvanzglobni reumatizam, mišićni reumatizam, miofascitis ili tenzijski reumatizam. Fibromijalgija najčešće pogađa ženske osobe, i to najčešće one u dobi od 30 do 50 godina. 

Simptomi mogu biti reumatski, poput boli, ukočenosti i osjećaja otekline zglobova, a uz to je i povećana osjetljivost na bol. Većina bolesnika ima i nereumatske simptome poput kroničnog umora, glavobolje, razdražljivosti, otežanog disanja, poremećaja sna, pritiska u grudima, česte potrebe za mokrenjem… Također, žene koje pate od fibromijalgije često imaju bolne menstruacije i bolan spolni odnos, a mogu se javiti i depresivna stanja. Iako ima brojne simptome, fibromijalgija ne ostavlja organska oštećenja na mišićima i zglobovima i ne ugrožava život bolesnika, te osoba, uz dobru terapiju, može sasvim normalno funkcionirati. 

Za liječenje fibromijalgije ne postoji poseban lijek, već samo sredstva koja mogu pomoći u ublažavanju simptoma. 

Osim liječenja lijekovima, postoje i neke alternativne metode. To uključuje terapiju masažom, akupresuru, akupunkturu, terapiju bolnih točaka i kiropraktiku. Brojni pacijenti s fibromijalgijom često ove metode koriste za ublažavanje boli i smanjenje stresa. 

Na smanjenje simptoma mogu utjecati i promjene u načinu života. Jako je bitna zdrava prehrana, bogata vitaminima, mineralima i žitaricama. Također, morate redovito vježbati, kao i izbjegavati konzumiranje alkohola i cigareta te smanjiti unos kofeina. Uz sve to, potrebno je i dovoljno spavati. Stres i loš san mogu pogoršati simptome fibromijalgije, stoga je neophodno izbjegavati stresne situacije kad god je moguće.

POSTAVI ODGOVOR