Dislokacija ramena

0
227

Dislokacija_ramenaU području ramena često nastaju razni poremećaji oko zglobova ramena ili usled traume.Rameni zglobovi su izuzetno u stalnom pokretu i bolovi mogu povremeno nastati.Usled traume mogu nastati jaki bolovi tj. klinički simptomi, koji se dele u tri faze:
-Tenditis nastaje zbog pritiska na tetivu ili zbog trenja što može dovesti do degenerativne promene na mišićima.Može biti dugo vreme neprimetna ili nakon dodira se izražava bol.
-Bursitis u ovoj fazi karakterističan je konstantan bol, koji se širi, zahvaća nadlakticu ruke i tako otežava pokrete rukom zbog upale subdeltoidne burse.
-Adhezivni perikapsulitis manifestuje se sa stalnim bolom u ramenu, ograničenost pokreta ruke vremenom kako bolest napreduje, popušta bol ali nastaje totalna ograničenost pokreta što može dovesti do atrofije mišića ruke.

Dijagnoza:

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničkog pregleda i radiološkog nalaza.

Lečenje:

Strogo mirovanje sa uzimanjem analgetika i protivupalnim lekovima.Nastaviti sa fizikalnom terapijom, kako bi se rame ponovo vratio u normalnu funkciju.U slučaju da ta terapija ne pokazuje dobre rezultate i prestanak bolova, potrebna je primena lokalne terapije Hidrokortizona u vidu injekcije, s Prokainskim anestetikom.

POSTAVI ODGOVOR