Uganuće skočnog zgloba

0
448

uganućeUganuće skočnog zgloba označava skup povreda ligamenata, sinovije, tetive, kapsule u predelu skočnog zgloba prilikom  pada, nezgodnom hodanju, izvrtanju stopala.
Distorsio articulatio talocruralis-uganuće skočnog zgloba uglavnom se dogodi prilikom hodu neravnoj površini ili u toku sportskih ili rekreativnih aktivnosti.Nastaje istezanje jednog ili više ligamenata.

Klinička slika:

Oko skočnog zgloba nastaje bol i otok, koža podlivena krvlju.Osoba štedi povredjeni zglob, bol je izražen na anterolateralnoj strani.Tada je hod nesiguran, osoba hramlje.Pokreti oko skočnog zgloba  su ograničeni.Osoba može da oseti da mu je nešto puklo u zglobu, ili se zglob nalazi u nefiziološkom položaju.Zglob je nestabilan.

Dijagnoza:

Postavlja se na osnovu kliničke slike, objektivnog pregleda i RTG nalaza.

Lečenje:

Distorzije se leče imobilizacijom ako  na snimku se vidi da je prvog stepena.Kompresivni zavoj se primenjuje od 7-10 dana.Ukoliko je distorzija drugog stepena lečenje se vrši imobilizacijom kompresivnog zavoja ili gipsana longeta 2-3 nedelje.Obavezno se daju analgetici i lokalna primena hladnoće-leda.Kod potpunog prekida ligamenata indikovano je hirurško lečenje-rekonstrukcija ligamenata i kapsule.

POSTAVI ODGOVOR