Računar i bol

0
288

Računar_i_bolModeran život današnjice, donosi nam ozbiljne probleme, reč je o računaru.Dugotrajni neprirodni sedeći položaj tela su posledica ponovljenih pokreta ili se može nazvati prinudnog pokreta različitih delova tela koji su najugroženiji kao vrat, ledja, koren šake i kažiprst.Važno je da znamo svaki pokret tela je praćen trenjem, nakon čega nastaje mikroskopsko oštećenje tkiva.U normalnim uslovima nakon završetka pokreta, organizam brzo regeneriše nastalo oštećenje.Kada se isti pokreti ponavljaju iz dana u dan, organizam nema vremena za oporavak.
Nagomilavaju se mikroskopsko oštećenja što dovodi do lokalnog zapaljenja i bola.
Zapaljenje tetiva tj.tendinitis nastaje kod ponovljenih pokreta. Tetiva se nalazi u svom omotaču-sinovija, zbog stalnog istog pokreta-ponavljanja dolazi do njegovog zapaljenja to se naziva tenosinovitis.Kod oba oboljenja je simptomatologija vrlo slična.
Kod svakodnevnog rada na računaru, mogu  nastati promene na tetivama prstiju i šake.Najčešće se zapaža zapaljenje tetive kažiprsta zbog dugotrajne upotrebe miša.Zato je potrebno pogledati oblik miša prilikom kupovine, zbog odgovarajućeg položaja.
U razvijenim zemljama ovom oboljenju se posvećuje dosta pažnje.Poznatiji proizvodjači tastature i miša daju adekvatno upozorenje.

Simptomatologija tendinitisa:

Vodeći simptom je bol, koža iznad tetive je crvena i topla.Taj bol se oseća i prilikom odmaranja, ometa i svakodnevnu aktivnost.
Za nastanak tendinitisa znaci rizika na računaru su:
*Duže vreme rad na računaru više od četiri sata.
*Loš položaj tela, i ruke prilikom rada na računaru.
*Dužina noktiju znatno utiču na nepravilan položaj prstiju.
*Loša tehnika držanja miša ili kucanje.
*Stalno sedenje, bez ustajanja.
*Sedeći stil života, bez fizičke aktivnosti.

POSTAVI ODGOVOR