Miofascijalni sindrom

0
406

Miofascijalni_sindromMiofascijalni sindrom je stalan, dubok tup bol u mišiću, koji se pojačava prilikom pokreta tog mišića, postoji i lokalna osetljivost na  pritisak, otvrdnuće zahvaćenog mišića sa smanjenjem snage bez atrofičnih promena.Uzrok nastanka ovog oboljenja je uglavnom umor, zamor i stres.Miofascijalni sindrom može biti posledica akutnog i hroničnog istezanja bilo kog mišića, samo postoji razlika u pokretima.Kod akutnog oblika istezanje je naglo, a kod hronične forme je postepeno usled čestih ponovljenih pokreta ili zamora mišića.
Nekad se javlja nakon neudobnog položaja prilikom spavanja.Zahvaćeni mišić je tada stvrdnut i bolan.Postoji mesto najjačeg bola to je tzv. mišićni trigger tačka (okidač bola), odakle se bol širi na druge delove zahvaćenog mišića ili na druge mišiće.
Trigger tačka se manifestuje u dva vida: aktivna-spontano stvara bol i latentna-boli  samo na pritisak.U organizmu  može da postoji više trigger tačke, ili pored primarnih mogu se javiti i dodatne-satelitske trigger tačke, koje su manje bolne.Sekundarne trigger tačke se javljaju u susednim mišićima.

Lečenje:

Primenjuje se fizikalna terapija  u blažim oblicima-masaža, istezanje mišića.Kod težeg oblika pre fizikalnog tretmana prethodi infiltracija mišićne trigger tačke.

POSTAVI ODGOVOR