Terapija ortokinom

0
274

Terapija__ortokinomZa lečenje bolova u zglobovima izazvanih osteoartritisom, bolova u leđima, povreda tetiva, ligamenata i mišića, ne moramo uvek da posegnemo za lekovima.

Rešenje je u samom telu, u interleukinima, koji uspešno mogu da se stimulišu i zbiju „odbrambene redove“ uz pomoć „ortokin terapije“. Ova proverena i efikasna metoda, koja se primenjuje već 15 godina, odnedavno se radi i u našoj zemlji.
 – Ovo je biološka metoda kojom se, bez dodataka lekova ili nekih drugih supstanci, stimulišu odbrambene snage organizma kako bi se eliminisao bol, upalni ili reumatološki procesi, povrede mišića, ligamenata, tetiva – objašnjava dr Vlajko Drašković, specijalista ortopedske hirurgije i traumatologije.
– Interleukini su proteini u krvi koji narušavaju strukturu zglobova, a njihov broj se povećava u oboljenima i povredama zglobova i hrskavica. Sa „ortokinom“ stimulišemo odbrambene snage, naše proteine, takođe interleukine ali takozvane ra, da zauzmu njihovo mesto. Stimulisani interleukini dolaze na obolelo mesto i ne dozvoljavaju „lošim“ interleukinima da prođu, a za to vreme organizam stvara i druge faktore rasta i odbrane koji to mesto zalečuju i sprečavaju dalje propadanje hrskavice, zaustavljaju bol.

Ortokin su male staklene kuglice, napravljene od posebnog materijala, specijalno tehnološki obrađene da odvajaju potrebne proteine iz krvi u plazmu.
U svakoj od pet epruveta, koliko se koristi u jednom tretmanu i u koje se direktno stavlja krv pacijenta, nalaze se po dve kuglice.
 Svaki uzorak se greje specijalnom metodom, stavlja u centrifugu gde na 5.000 obrtaja krvni elementi padaju dole, a plazma u kojoj se nalaze interleukini ostaje gore.

U svakoj epruveti se dobije oko mililitar korisne plazme bogate proteinima.

Prva injekcija se posebnim špricevima odmah daje u bolno mesto, a preostale četiri doze se zamrzavaju na temperaturi od -15 do -20 stepeni.

U zavisnosti od tegoba i razvoja bolesti one mogu da se ubrizgaju u sledećih 7, 15 ili 30 dana, a po potrebi druga doza može da se da i u naredna 3-4 dana. Smrznuta plazma može da se upotrebi do godinu dana.

– Efekat terapije se oseti već nakon nekoliko dana, pokreti postanu podnošljiviji i nisu toliko bolni, a ovakvo poboljšanje može da potraje, u zavisnosti od slučaja do slučaja, od šest meseci do godinu dana – kaže dr Drašković
KOME POMAŽE Ortokin terapija može da pomogne kod svih osteoartroza (hroničnih i akutnih bolova u zglobovima), akutnih i hroničnih bolova u leđima (išijalgija), povreda i bolova u ligamentima, mišićima, tetivama. – Ovaj tretman se ne radi ako pacijent boluje od akutne infekcije ili ima temperaturu, ako je imao proliv u prethodna tri dana, ako je uzimao antibiotike u sedmici koja prethodi intervenciji, ili je od vakcinacije prošlo manje od 30 dana – naglašava dr Vlajko Drašković.

POSTAVI ODGOVOR