Kifoza

0
273

kifozaKifoza označava deformitet-iskrivljenje kičmenog stuba sa ispupčenjem unazad, čest je u torakalnom delu kičme.Kifoza može da obuhvati čitava ledja-dorzolumbalna kifoza.Uzroci mogu biti kongenitalne malformacije jednog ili više kičmenih pršljenova, redje su hereditarno-traumatske kifoze, traumatizam zbog frakture pršljenova, endokini, metabolički i drugih faktora.Ovaj deformitet se zapaža kod dece u periodu razvoja i razlikuje se tri kritična perioda:
*Period uspravljanja deteta od strane nestrpljivih roditelja.Kod deteta treba da bude prirodno a ne forsirano hodanje, što može dovesti do telesnih deformiteta.
*Period polaska deteta u školu.Zbog specifičnog položaja kao što je sedeći u klupi može izazvati napor i dovodi do nepravilnog položaja i telesnog deformiteta.Jednostrano nošenje djačke torbe može biti izazivač deformiteta.
*Period puberteta označava burne promene u rastu i razvoju deteta, bržeg rasta kostiju i nemogućnost snage mišića da isprati njihovu dužinu što dovodi do deformiteta.

Simptomatologija:
To je pogrbljeno držanje tela, povijenost kičmenog stuba koji može biti posledica rahitisa, lučnog je oblika i takvo povijeno držanje naziva se kifotično.Kod takvog povijenosti veliku ulogu igraju nedovoljne sposobnosti ligamentarnog i mišićnog aparata jer sa odredjenim uslovima zadržava kičmu u pravilnom položaju.

 

Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu kliničkog pregleda i RTG nalaza.Pregled se vrši u stojećem i sedećem stavu.
Lečenje:
Zahteva dugotrajne vežbe za jačanje ledjne muskulature.Kod težih slučajeva primenjuje se mider ili gips eventualno operativni zahvat.

Prevencija:
Detetu treba omogućiti slobodan rast i razvoj.Štetno je rano uspravljati deteta i započeti hod.To zavisi od detetovog sazrevanja i mogućnosti.Puzanje je vrlo korisno jer jača mišiće koji stabilizuju kičmeni stub.Kod školskog deteta je štetno izbegavanje sa časa fizičkog vaspitanja.Igra u otvorenom prostoru je od velike koristi.

POSTAVI ODGOVOR