Koksartroza

0
285

koksartrozaKoksartroza označava degenerativnu promenu zglobne hrskavice sa promenama na kostu i zglobne čaure, izazivajući oštećenu funkciju zgloba sa bolovima.Kuk je nastabilniji zglob tela kao centralni deo koji spaja trup sa donjim ekstremitetima.Zdrav kuk je pokretan u svim smerovima, da bi svoju funkciju tj.statiku i dinamiku održao potreban je dobar anatomski odnos koštanih segmenata krova acetabuluma i pravca vrata butne kosti.Ukoliko nema povoljan kontakt-dodirivanje zglobnih površina može nastati pojava osteoartroze. Koksartroza se manifestuje kao posledica poremećenih biomehaničkih procesa kao: kongenitalna subluksacija kuka, displazija acetabuluma, Pertesova bolest, kod preloma butne kosti, anomalija u dužini noge.

Simptomatologija:
Prvi simptom za nastanak ovog oboljenja je bol pri hodu u glutealnom predelu, ili u kolenima.Pri prvim pokretima oseća se kratka ukočenost, unutrašnja rotacija ili teškoće pri obuvanju.U kasnijoj fazi dolazi do atrofije mišića tj. skraćenja noge, zbog istrošenosti ili potpunog gubitka hrskavice na nekim delovima zglobne površine, ili deformacije glave femura zatim protruzije acetabuluma.

Dijagnoza:
Vrši se radiološko ispitivanje, najvažnije je prepoznati oboljenje još u najranijem stadijumu.Na RTG snimku može se videti lako suženje zglobne pukotine, ali tada je već bol prisutan.Zbog postavljanja tačne dijagnoze mogu se koristiti CT, NMR.

 

Lečenje:
Promene na kostima i hrskavicama se ne može popraviti.Terapija se sastoji u smanjenju bola, mišićne spazme, sprečavanja kontrakture, i osposobljavanje obolelog na svakodnevnu aktivnost.Lečenje može biti:
-Medikamentna: antireumatici, miotonolitici, antiflogistici, kortikosteroidi direktno u zglobu kuka.
-Fizikalna terapija se sastoji od: hidroterapije, kineziterapije, elektroterapije.
-Hirurško lečenje se vrši po potrebi kao: artroplastika, proteza, razna pomagala ili ugradnja veštačkih kukova-endoproteze.

POSTAVI ODGOVOR