Spondiloza

0
257

cervical spondylosisSpondiloza označava degenerativno oboljenje kičmenog stuba sa promenama na medjupršljenskih hrskavicama, sklerotičnim promenama kostiju, hraskavica se stanjuje, fragmentira zatim puca na male delove koji probijaju medjupršljenske veze.Na krajevima pršljenova nastaje koštana promena osteofit, koji pritiska koren živaca koje izlaze iz kičmene moždine i na taj način nastaje bol.Današnji tempo života uveliko može uticati za nastajanja ovog oboljenja.Preopterećenost, neprirodni položaj tela zatim dugotrajno sedenje pred računarom je izazivač prenaprezanja skeletnog sistema, i zbog toga dolazi do raznih degenerativnih poremećaja.Promene su najizražajnije u vratnom, slabinskom delu kičme zatim promene su vidljive i na kukovima, kolenima.

Simptomatologija:
Tegobe se postepeno javljaju, sire se prema vratu, ramenu i po rukama.Postaje izmenjen osećaj u vidu mravljenja, mišićna hipotonija, hipotrofija, fascikulacija (trzajevi), sniženje mišićnih refleksa tada se govori o cervikalnoj spondilozi.
Bolovi mogu se javiti u lumbalnom delu kičme prema zglobu kuka, potkolenice do prstiju.Bolovi se pojačavaju pokretima, naprezanjem (kijanje, smeh, kašalj), hipotonija mišića glutealnih ili cele noge, smanjen osećaj za dodir, ukočenost mišića tada se govori o lumbalnoj spondilozi -lumbago.

Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu anamneze, kliničkog pregleda, RTG snimak, CT,  NMR kičme, EMNG (elektromijelografija).

Lečenje:
Koristi se konzervativna i hirurška terapija. Konzervativno lečenje se sastoji od medikamenata: analgetika, antireumatika.Fizikalna terapija se sprovodi zbog sprečavanja deformiteta kičmenog stuba, ali ne zbog okoštavanja pršljenova.Hirurško lečenje sprovodi se zbog progrediranja bolesti. Postoje razne tehničke metode oslobadjanje pritiska na korene živaca ili kičmenu moždinu.Radi se laminektomija prednja medjupršljenska fuzija.

Prevencija:
Zahteva fizičku aktivnost, veću pokretljivost, pravilno držanje tela, idealnu telesnu težinu, zdrav način života, spavanje na jastuku koji pruža anatomski položaj tela.

POSTAVI ODGOVOR