Vaskulitisi

0
296

vaskulitisiVaskulitis je proces inflamacije (zapaljenja) i nekroze (izumirenje krvnih sudova): arterije, arteriola, kapilara i venula.Uzrok nastanka može biti: genetski faktor, infekcije iz spoljne sredine.Klinička slika zavisi od vrste i veličine krvnih sudova, vrste organa, oštećenja, stepena ili stadijuma bolesti i starosnog doba.
Klasični poliartritis je oblik vaskulitisa u kome dolazi do nekroze malih i srednjih  arterija.Počinje sa naglim početkom, sa pojavom dugotrajne temperature, bol u potkolenicama.Česte su bubrežne lezije sa pojavom proteina i krvi u mokraći i smanjenog klirensa keratina.
Muskularne i skeletne promene, bolovi u zglobovima na donjim ekstremitetima uz prateći artritis.Srčane promene su izražajne što mogu dovesti do srčane insuficijencije, ili srčanih aritmija, perikarditis (zapaljenje srčane kese).Promene nastaju na gastrointestinalnom traktu u vidu perforacije creva, sa zapaljenjem trbušne maramice, abdominalni bol, krvarenje.Mogu nastati promene-zapaljenje na perifernim nervima sa bolovima, oštećenje CNS-a, glavobolje, konvulzije, oduzetost.Kožne promene od alergijskih do ulceracije i nekroze. Ukoliko nastaje oštećenje krvnih sudova oka može doće do gubitka vida.
Wegnerova granulomatoza označava hronični vaskulitis na raznim veličinama krvnih sudova, na gornjim (nos i sinusi), donjim disajnim putevima (pluća) i na bubrezima.Dolazi do raznih tegoba zapušenosti nosa, javlja se krvarenje, diformitet nosa „sedlasti nos“. Zapaljenje u disjnim putevima, problem sa disanjem ili grub glas.Zapaljenje pluća zbog inflamacije,  kašalj, bol u grudima.Progrediranjem bolesti zahvaćeni su bubrezi zatim gubitak telesne težine, noćno znojenje, povišenje temperature, bolovi u zglobovima, promene na koži.

Alergijski granulomatozni vaskulitis je oblik dugogodišnje astme sa temperaturom,  infiltracijom pluća, poliartritis, kožne lezije su manifestne, abdominalni bol, srčana insuficijencija, krvarenja iz digestivnog trakta, bubrežne tegobe.
Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, laboratorijske analize, UZ, RTG snimak, CT, NMR, angiografija, biopsija (isečak tkiva).
Lečenje:
Dugotrajno i dosta složeno.Važna je početna terapija, najefikasnija je kombinacija imunosupresivnih lekova i glikokortikoida.

 

POSTAVI ODGOVOR