Prelom nosnih kostiju

0
965

prelom-nosnih-kostijuPrelom nosnih kostiju  (fractura ossium nasalium), nastaje prilikom traume glave saobraćajni traumatizam, tuča.Nekad se javlja samo kontuzija sa pojavom hematoma na nosu što obuhvata i površinu oko očiju.
Klinička slika: prelomi se dele na otvorene i zatvorene prelome.Kod zatvorenih preloma ne postoji komunikacije fragmenata sa spoljnom sredinom. Kod otvorenih preloma postoji oštećenje mekih tkiva.Značajna je klinička slika sa deformitetom, hematomom, krvarenjem, dislokacija koštana, opstrukcija nosa i jak bol.U momentu udara oseća se bol i krvarenje iz nosa.Palpacijom nosne piramide se ustanovi mobilnost kosti i hrskavice, osećaju se krepitacije usled frakturiranih delova kostiju.
Dijagnoza: se postavlja na osnovu kliničke slike, ORL pregleda, prednja rinoskopija, RTG-profilni snimak nosnih kostiju.
Lečenje:Primenjuje se rana repozicija uz dodavanja analgetike.Kod otvorenih povreda daju se antibiotici sa A.T. zaštitom.Prednja tamponada nosa i fiksacija fragmenata kosti u toku 10 dana.Kasna repozicija se vrši u opštoj anesteziji.Rinoplastika se uradi kod razdvojenih fragmenata i kod starih deformiteta.

POSTAVI ODGOVOR