Prolazni sinovitis kod dece

0
275

Prolazni sinovitis kod deceProlazni sinovitis (toksični sinovitis, iritabilni kuk) je izliv u zglobu kuka nepoznatog uzroka, koji prolazi bez terapije i ne ostavlja posledice. To je najčešći uzrok bolova u kuku u pedijatriji. Javlja se kod 2 – 3% dece uzrasta od 3 – 10 godina. Mnogo je češći kod dečaka, 3 – 4 puta, nego kod devojčica.

Klinička slika

Osnovni znak bolesti je bol u kuku i hramanje. Bol se obično javlja iznenada, u predelu prepone ili u gornjem delu butine, ponekad sa unutrašnje strane kolena. Vrlo je čest podatak koji saopšte roditelji, da se dete budi iz sna hramajući ili odbija da hoda. Prognoza je odlična i kod više od 99% dece dolazi do potpunog oporavka. Međutim nisu retke ponovne epizode prolaznog sinovitisa, koji je obično blažeg i kraćeg toka nego prva epizoda.

Dijagnoza

Klinički nalaz je vrlo karakterističan. Dete hramlje pri hodu, a pokreti u kuku su ograničeni i bolni. Kod 5% dece bolest može da zahvati oba kuka. Rendgenski snimci su normalni te nema potrebe da se dete ponovljeno zrači.

Lečenje

Osnovni način lečenja je mirovanje, koje bi trebalo da bude srazmerno stepenu bola. Antireumatici su korisni u smirivanju bolova. Kad je bol vrlo jak primenjuje se „trakcija“, odnosno istezanje kuka tegom odgovarajuće težine, što često ima povoljan efekat. Bolest se smiruje bez terapije otprilike za 6 – 8 dana.

POSTAVI ODGOVOR