Dezitometrija kostiju

0
703

Dezitometrija kostijuGubitak koštane mase-osteoporoza, nema posebnih simptoma sve do pojave preloma, zato se i naziva tiha epidemija.Kosti postaju porozne.Uzročnik može biti brojna stanja:starosna doba, niska telesna težina, gubitak estrogena kod žena (menopauza), lekovi koji mogu dovesti do sekundarne osteoporoze.
Dijagnostika osteoporoze temelji se na dezitometrijskim, radiološkim i laboratorijskim nalazima.Najpouzdanija metoda za procenu guštoće kostiju je denzitometrija skeleta.Snima se gustina kičme i kuka, kojom se odredjuje mineralni sadržaj engl. (bone mineral content-BMCg/cum), i površinska gustoća kosiju engl. (bone mineral  density-BMDg/cum2).
Denzitometrija je uredjaj sa dva snopa rendgenskih zraka različitih energija i vrlo niskih doza zračenja.Jedan energetski snop apsorbira u koštanom tkivu,  a drugi u mekom tkivu.Prilikom oduzimanja količine zračenja, koja je prošla kroz meko tlivo od ukupne količine zračenja, koja je prošla kroz telo preostaje mineralna gustoća kostiju (BMD), što se izračunava kompjuterskom programom.
Pretraga je vrlo jednostavna, bezbolna pacijent leži na ledjima na stolu uredjaja, bez metalne delove odeće i nakita.Treba mirno ležati i normalno disati.Dobijeni vrednosti se uporedjuju s normalnim referentnim vrednostima koštane gustoće u različitom životnom dobu.
U toku rasta i razvoja, u doba puberteta kada kosti rastu u dužini formira se koštana masa.Proces stvaranja koštane mase završava se izmedju dvadesete i tridesete godine.Nakon toga ostaje nepromenjena, kod žena do menopauze.Odstupanja koštane mase može biti kod osobe iste godine starosti.
Svetska Zdravstvena Organizacija je odredila vrednosti prema kriterijumima.
T vrednost veće od 1 znači uredan nalaz koštane gustoće.
T vrednost izmedju 1i 2,5 je osteopenija.
T vrednost manja od 2,5 je osteoporoza.
Novija portabl ultrazvučna dezitometrijska metoda omogućava procenu koštane gustoće na petnoj kosti ili pateli.
Pored dezitometrije treba uraditi set laboratorijskih analiza tako kalcijumski status u krvi i urinu zatim neke hormonske analize.Takodje i markeri koštanog metabolizma rade se po potrebi.
Pravilna ishrana je odbrana, koji omogućava maksimalnu koštanu masu, čak može da povećava gustinu kostiju u svakom razdoblju.Kalcijum je stub jakih kostiju.
Za odrasle osobe dnevno je dovoljno 1000 mg kalcijuma, dok ženama posle pedesete godine starosti potrebno je 1200 mg kalcijuma.
Glavni izvor kalcijuma je mleko.Jedna čaša mleka od 0,25 lit sadrži 300 mg kalcijuma.Umesto mleka može da se konzumira mlečni proizvodi sir, jogurt, kajmak.Bogat izvor kalcijuma su sardine, losos i drugi tipovi masnih riba koji podstiču izgradnju kostiju jer sadrže kalcijum, vitamin D i Omega3 masnih kiselina.Koštunjavo voće, semenke  doprinose za zdravlje kostiju.Osim ishrane važna je fizička aktivnost brza šetnja, tenis, ples, vožnja bicikla.

POSTAVI ODGOVOR