Tendinopatija

0
347

TendinopatijaTendinopatija je uglavnom nepoznate etiologije, koji se manifestuje nakupljanjem depozita kalcijuma u tetivama uz spontanu resorpciju kalcifikata.
Kalcifikate u tetivama delimo na degenerativne i reaktivne procese.
Degenerativni procesi nastaju sa starenjem pojedine niti tetive, ligamenti pucaju, telo ulaže kalcijum na mesto pukotine retko uzrokuju bolove.Jedino ih možemo zapaziti sasvim slučajno kao usputni nalaz.
Reaktivni kalcifikati se dogadjaju unutar rotatorne manžetne na ramenu, nisu uzrokovani traumom.
Za vreme odlaganja-taloženja kalcijuma bolesnik je bez tegoba.Rame je bolno za vreme resorpcije kalcifikata, zbog nastale vaskularne proliferacije i porasta intratetivnog pritiska.U ovoj fazi bolesnik se žali na bol, naročito ako se nalazi u akutnoj fazi i ne dopušta nikakav pokret.
Lečenje:
Deli se na farmakološke i nefarmakološke.U akutnoj fazi primenjuju se analgetici, NSAIL lekovi.Posle se sprovodi fizikalna terapija laserom i ultrazvukom, zatim dodaje se elektroterapija, magnetoterapija.Rade se vežbe sa pomagalima i na kraju aktivne vežbe.Ukoliko fizikalna terapija ne dovede do dobrih rezultata lečenje se nastavlja lavažom ramenog zgloba ili operativnim putem.
Lavaža je metoda ispiranja kalcifikata fiziolokim rastvorom kroz dve igle, koji se uvede u blizinu kalcifikata.Radi se ambulantno samo onda kada je kalcifikat u tekućoj fazi.
Operativno lečenje se ostavlja za kraj koji se deli na artroskopiju, radi se mala rana sa brzim oporavkom.Druga vrsta operativnog lečenja je operacija na otvorenom ramenu, tu je put do oporavka mnogo duži.

POSTAVI ODGOVOR