Obogaćena plazma trombocitima kod sportskih povreda i bolnih zglobova

0
449

Obogaćena plazma trombocitima kod sportskih povreda i bolnih zglobovaRadi se o potpuno novoj metodi  u regenerativnoj ortopedskoj i sportskoj medicini.Po nazivu Plateled Rich Plasma-PRP je bogata trombocitima-krvnim pločicama koja se dobija iz krvi pacijenta.U krvnoj plazmi nalaze se krvne ćelije, faktori rasta, citokini, imunomedijatori itd.Usled povrede ili oštećenja tkiva u krvi se oslobadjaju citokini i zato nastaju bolovi, otoci, prokrvljenost u organizmu.
Obogaćena plazma trombocitima-PRP, smanjuje zapaljenje, vrši regeneraciju organizma i utiče na pokretljivost, obnavlja ostećene hrskavice.
Terapija se izvodi na sledeći način: vadi se krv od 8-10 ml. i specifičnim načinom se centrifugira i time se dobija obogaćena frakcija krvi-potrebna količina trombocita (Platelets).
Indikacije za PRP su: sportske povrede, okoštavanje kolena-gonartroza, okoštavanje kuka-koksartroza, nestabilnost zglobova, povrede mišića, degenerativne bolest tkiva, rupture tetiva, obnavljanje hrskavice, povrede Ahilove tetive, petni trn, lečenje hroničnih rana, estetska medicina.
Kontraindikacije za PRP su:maligna oboljenja, akutna infektivna stanja, sistemska oboljenja krvi.
Sa ovom metodom koristi se prirodna sposobnost organizma da se izleči.Veoma je bezbedna metoda, daje se pod lokalnom anestezijom na obolelo ili povredjeno mesto.Davanje terapije vrši lekar specijalista, i aplikuje se od 1-3 injekcione terapije u razmacima od po mesec dana.Pacijent posle tretmana ne sme koristiti NSAIL lekove (Brufen, Ibuprofen, analgin) niti kortikosteroide najmanje 7 dana.Kod sportskih povreda potrebno mirovanje od 7-10 dana.

POSTAVI ODGOVOR