Ozon terapija u lečenju diskus hernije

0
92

Ozon terapija u lečenju diskus hernijeDiskus hernija lumbalna-slabinska diskus hernija je pomeranje diskusa iz medjupršljenskog prostora u slabinskom delu kičme, pri čemu dolazi do uklještenja nervnog korena.
Uzroci diskus hernije mogu biti:nepravilno savijanje, prekomerno nošenje i guranje tereta, prekomerno opterećivanje kičme, naporan fizički rad, gojaznost, povrede kičme, puno nepravilnog sedenja, degenerativne promene u toku starenja i zahvate medjupršljenske diskove tj.hrskavicu fibroznog prstena diska.Diskus hernija može da se javi u bilo kom delu kičme, ali uglavnom zahvata pršljenove vratnog (cervikalnog), i slabinskog (lumbalnog) dela kičme jer se ti delovi najviše pokreću.Ovo oboljenje se javlja izmedju 35-60 godina života.Ovaj lumbalni sindrom može biti akutnog i hroničnog karaktera.
Simptomatologija:
Bol može da se širi duž jedne ili obe noge (lumboišijalgija), ograničenjem pokreta, spazmom paravertebralne muskulature, motornim i senzitivnim poremećajima.
Bolovi u lumbalnom delu kičme i bolovi u zadnjem delu vrata nastaje tup bol u blizini lopatice, bolovi prilkom pokretanja vrata i okretanja glave, jači bol prilikom kašlja, naprezanja i smejanja grčenje vratnih mišića, slabost u mišićima ruke, bolovi prilikom ustajanja, savijanja, jaki bolovi tokom noći.
Lečenje:
Primenjuje se fizikalna terapija unutar ove terapije uključuje se hidroterapija, masaža za opuštanje mišića zatim primenjuju se steroidne injekcije i akupunktura.Hirurški zahvat treba da bude zadnja opcija.
Uvodjenjem kiseonik-ozon terapije u Kliničkom centru Srbije primenjena je specifična terapija za lumbalni bol.Reč je o minimalno invazivnoj kiseonik-ozon terapiji koja se primenjuje kod lečenja diskus hernije i ostalih stanja koja karakteriše lumbalni bol.
Prvi tretman ovog tipa obavio je Svetski priznat Neuroradiolog Profesor Mario Muto iz Napolija.Pomoću skenera se odredjuje bolno mesto, ubrizgava se odredjena kombinacija kiseonika i ozona koji imaju širok spektar pozitivnih dejstva.Sa ovom metodom eliminišu ili umanjuju bol i to bez operacije.
Uvodjenje kiseonik-ozon terapije je veliki pomak u lečenju pacijenata koji imaju problema sa bolom u lumbalnom delu i diskus hernijom.

POSTAVI ODGOVOR