Haglundova peta

0
1452

Haglundova petaHaglundova peta je naziv za deformaciju kosti u stopalu na spoljnom delu pete sa kvrgastom zadebljanjem.Abnormalnost kostiju i mekog tkiva u kostima naziva se Haglundova peta.
Uzroci mogu biti: prekomerna telesna težina, genetska predispozicija, ozlede, neodgovarajuća obuća, težak fizički posao, učestalo trčanje.
Simptomatologija:
Haglundova peta može da se razvija istovremeno, u početku primećuje se sitno zadebljanje, bolno na dodir ili hodanje.Posle može da otekne i javlja se crvenilo, vidi se kost i natečenost na spoljnoj strani.Naročito se manifestuje kod žena koje nose cipele sa visokom potpeticom i pritisak irituje stopalo zatim petu i nastaje zadebljanje.
Lečenje:
Kod natečenosti pete može da se stavi led na svakih 20 minuta i uzimanje lekova za smanjenje bola (Ibuprofen, Aspirin, Diklofenak).Lečenje može da se sprovodi sa kortikosteroidnim injekcijama (Kortizon), da se smanji upala.
Primenjuju i sledeći tretmani:
-nositi uloške u cipelama zbog smanjenja pritiska
-masiranja stopala
-imobilizacija nogu
-stavljati obloge od leda na petu da bi se smanjilo naticanje uz strogo mirovanje
-treba nositi cipele sa otvorenim petama
Kada razni tretmani ne pomažu lečenje može da se sprovodi operacijom pod opštom anestezijom.Uklanja se deo kosti-izraslina i nakon toga vrši se imobilizacija nekoliko meseci.

POSTAVI ODGOVOR