Tumor kostiju

0
533

tumor-kostijuVećina tumora kostiju su sekundarni tumori – što znači da se razvijaju iz kanceroznih stanica koje su se proširile (metastazirale) s primarnih malignih (zloćudnih) tumora u nekom drugom dijelu tijela. Rak pluća, dojke, prostate, bubrega ili štitnjače je naročito sklon širenju na kosti. U nekim slučajevima upravo sekundarni tumor upozorava liječnika na primarni izvor bolesti.

Svaki tumor kosti tako oslabi kost da se ona lomi i pod neznatnim opterećenjem. Čim se rak proširi na kost, izgledi su slabi, i liječenje je usmjereno na ublažavanje simptoma. Primarni tumori kosti, oni koji se počinju razvijati u kosti, vrlo su rijetki. Uglavnom su benigni, ali ima i nekoliko malignih koji se brzo šire.

Svi se tumori kosti općenito javljaju kao tvrde, bezbolne kvrge na kosti. Ako opazite takvu kvrgu, obratite se liječniku koji će je pregledati i uputiti vas na jedno ili više rendgenskih snimanja. Ako se otkrije da je izraslina dobroćudna, ne treba više ništa poduzeti. Ako je to primarni maligni tumor, potrebna je amputacija (kirurško odstranjenje) bolesnog dijela tijela oko izrasline. Osim toga, preporučuju se citostatici i/ili radioterapija (zračenje). Ako se rak pojavi na kostima ruke ili noge, nakon amputacije može se namjestiti umjetni ud.
Izvor:zdravstveni.com

POSTAVI ODGOVOR