Općenito o leukemijama

0
341

Definicija
Leukemije su zloćudne bolesti. Nastaju kad se uslijed poremećaja matične stanice za leukocitnu lozu stanice počinju nekontrolirano umnažati i najprije preplavljuju koštanu srž, a kasnije i krv i ostale organe u organizmu.

Razlika između leukemija i limfoma
Leukemije i limfomi razlikuju se po mjestu nastanka: leukemije nastaju u koštanoj srži te se u uznapredovanoj fazi leukemične stanice šire u krv i tjelesne organe. Limfomi nastaju u limfnim čvorovima, a mogu se proširiti u krv i koštanu srž (tzv. leukemična faza).

Podjela leukemija
Leukemije se dijele na mijeloične i limfocitne ovisno o tome koje su vrste leukocita zahvaćene zloćudnom preobrazbom. Također se dijele na akutne i kronične – akutnim se leukemijama nazivaju leukemije obilježene bujanjem nezrelih stanica, dok se kod kroničnih nalaze umnožene zrele stanice.

Uzrok
Na nastanak leukemije utječu nasljedni i okolišni faktori. U nekim obiteljima utvrđena je
češća pojava leukemije; u različitim bolestima kao što je Downov, Bloomov, Klinefelterov, Fanconijev i Wiskot-Aldrichov sindrom češća je pojava leukemija.
Od čimbenika okoliša važno je izlaganje zračenju, otrovnim kemijskim tvarima, određenim virusima (HTLV-1, HTLV-2, Epstein Barrov virus).

Simptomi
Stanice leukemije brzo bujaju i potiskuju normalne krvotvorne stanice u koštanoj srži te je posljedica smanjenje broja svih krvnih stanica – eritrocita, leukocita i trombocita. Posljedice smanjenja svih krvnih stanica dovode do simptoma bolesti – krvarenja zbog smanjenog broja trombocita (točkasta krvarenja i spontano nastajanje modrica), učestale infekcije zbog smanjenog broja leukocita te umor, vrtoglavica, lupanje srca i šum u ušima zbog manjka eritrocita. Dodatne komplikacije nastaju zbog preplavljivanja organa u tijelu velikim brojem leukemijskih stanica što dovodi do niza poremećaja u organizmu.

POSTAVI ODGOVOR