Anemija zbog manjka vitamina B12 (kobalamina)

0
542

Anemija zbog manjka vitamina B12 (kobalamina)Anemija zbog manjka vitamina B 12 naziva se još i megaloblastična anemija (zbog toga što su eritrociti u ovoj bolesti veliki).
Uzroci
Bolest može nastati uslijed nedovoljnog unosa hranom (npr. vegetarijanska prehrana), poremećaja probavnog sustava koji uzrokuju manjak unutrašnjeg faktora potrebnog za apsorpciju vitamina B12 iz crijeva, parazitarnih bolesti, otrovanja dušik-oksidom.
Simptomi
Simptomi bolesti dolaze od strane krvotvornog, živčanog i probavnog sustava a uključuju: slabost, poremećaj vida, vrtoglavicu, zvonjavu u ušima, lupanje srca, bolove u prsištu, simptome zatajenja srca, bolan jezik, gubitak apetita, proljev, poremećaj iskorištavanja pojedene hrane. Najveći su problem promjene na živčanom sustavu jer one ostaju i nakon liječenja bolesti. Znakovi uključuju umrtvljenost i trnce u rukama i nogama, slabost, poremećaj ravnoteže i mentalne poremećaje koji se mogu kretati od blage zaboravljivosti i nervoze do teškog poremećaja spoznajnih funkcija i psihoze.
Liječenje
Liječenje obuhvaća uklanjanje uzroka, tj. osnovne bolesti koja je dovela do manjka vitamina B12 i nadomjesno liječenje. Nadomještanje vitamina ne radi se lijekovima koji se daju na usta već injekcijama u mišić. Liječenje traje doživotno.
Čak i uz najbolje liječenje, simptomi od strane živčanog sustava ne moraju se potpuno povući.

POSTAVI ODGOVOR