Malokrvnost

0
247

anemijaxMalokrvnost je bolest smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), ili količine hemoglobina na jedinicu zapremine krvi.Uzroci su mnogobrojni prema mehanizmima koji sudeluju u nastanku i dele se na:
Malokrvnost usled akutnog ili hroničnog gubitka krvi, malokrvnost posle krvarenja, malokrvnost izazvane ubrzanom razgradnjom eritrocita (hemolitičke anemije)
Malokrvnost usled smanjenog stvaranja eritrocita, mogu biti sekundarne zbog oštećenja koštane srži toksičnim i fizičkim činiocima (zračenjem) ili aplazija koštane srži  (aplastične anemije).Posledica metaboličkih poremećaja u crvenoj lozi  (perniciozna anemija, nutritivna anemija).
Malokrvnost mešovitog tipa, izvestan broj anemija ima za uzrok laku hemolizu i umerenu insuficijenciju koštane srži kao (anemija kod ciroze jetre).
Osim smanjenja broja crvenih krvnih zrnaca menja se i veličina  dele se prema morfološkom izgledu na mikrocitne, normocitne i makrocitne anemije.Malokrvnost se dele prema količini hemoglobina u eritrocitima na: hipohromne, normohromne i hiperhromne anemije.

Malokrvnosti dečjeg doba

Sve vrste malokrvnosti odraslih osoba javljaju se i kod dece.Neke od njih se često viđaju u neonatalnom dobu i u ranom detinjstvu.Neonatalne su uglavnom hemolitičke anemije, koje nastaju zbog nepodnošljivog ABO sistema ili RH faktora (krvne grupe.Odlikuju se izraženom anemijom, pojavom žutice 24-36 sati posle rođenja deteta.Malokrvnost odojčeta  u ranom detinjstvu  nekad  je bez tipične simptomatologije.Nastaju  razni poremećaji kao anoreksija, povraćanje, psihomotorne smetnje. U slučaju više razvijene anemije javlja se šum na srcu.
Dijagnoza se postavlja na osnovu broja eritrocita i količine hemoglobina u krvi.Kod odojčeta je najčešća hipohromna anemija usled nedostatka gvožđa, prognoza je dobra.Mnogobrojni činioci utiču na nastanak ove anemije: nedonesenost deteta, blizanačka trudnoća, hronične infekcije uha, nosa, ždrela ili organa za varenje naročito neispravna ishrana, nedostatak vitamina, nedovoljno  izlaganje sunčevim zracima.Ova vrsta malokrvnosti je često udružena sa rahitisom.Malokrvno odojče je neotporno na razne infekcije, a hronična infekcija pomaže nastanku malokrvnosti ili otežava lečenje.Stvara se pravi začarani krug.
Malokrvnost može biti znak teške infekcije (septikemija), malignog procesa (sarkom, leukoze, Hodgkin), intoksikacije, izražena malokrvnost kod upotrebe kozjeg mleka u ishrani dece.
Lečenje: terapija treba da se zasniva na uzročniku malokrvnosti.Od lekova se daju: B12 u izvesnim slučajevima folna kiselina ili kod hipohromne anemije se daje gvožđe.Transfuzija se primenjuje  kada organizam nije u stanju da nadoknadi eritrocite koji nedostaju.

POSTAVI ODGOVOR