Za šizofreniju krivi geni

0
393

Za šizofreniju krivi geniGrupa australijskih nauč­nika je saopštila da je identifikovala 153 gena napadnuta šizofrenijom, što će pomoći u otkrivanju uzroka ove bolesti. Postupak australijskih lekara u otkrivanju genetske sklonosti čoveka da oboli od šizofrenije najčešće je, prema njihovim izjavama, „ličio na kretanje kroz tunel za čije smo osvetljavanje imali samo sveću“.
Oni su 153 napadnuta gena identifikovali posle detaljnog izučavanja 12.000 gena u posmrtnom izučavanju tkiva mozga umrlih pacijenata koji su imali šizofreniju. „Unutar ove napadnute grupe nalaze se bazični geni koji stvaraju simptome bolesti, a upravo su oni cilj do kojeg treba da dopremo“, izjavio je profesor Brajan Din iz australijskog Instituta za mentalno zdravlje. „Mislim da je u celoj priči najvažnije da je do sada šizofrenija smatrana psihijatrijskom bolešću koja se može definisati isključivo na osnovu simptoma u obolelog lica.
Ono što nam je detaljno istraživanje omogućilo zapravo je ukazivanje na pravac daljeg delovanja jer treba da se usredsredimo na izučavanje gena koji su nasledni nosioci bolesti“, naglasio je profesor Din. On je ukazao da se do sada smatralo da genetika igra veliku ulogu u obolevanju od šizofrenije, ali i da su njihova istraživanja moždanog tkiva obolelih identičnih blizanaca nagovestila da je sasvim izvesno da postoje i drugi faktori koji izazivaju oboljenje.

POSTAVI ODGOVOR