Fras: Dete odmah na bok

0
249

frasPedijatrija – febrilne napade kod dece izaziva povišena telesna temperatura i javlja se kod tri do pet odsto mališana. Ne treba vaditi jezik, niti prskati hladnom vodom
FRAS, kako se u narodu nazivaju februlne konvulzije ili febrilni napadi, provocira povišena telesna temperatura kod dece od šest meseci do pet godina. Veoma je čest u dečjem uzrastu, i procenjuje se da se javlja kod tri do pet odsto mališana.

– Zbog toga je neophodno da se svi roditelji i osobe koje rade sa decom upoznaju sa ovim problemom, jer postoji velika verovatnoća da se suoče sa njim – smatra dr Ružica Kravljanac, dečiji neurolog u Institutu za majku i dete. – Kliničko ispoljavanje je veoma dramatično i ne razlikuje se mnogo od drugih epileptičkih napada. Roditelji koji nisu upoznati sa prirodom problema veoma teško doživljavaju takvu situaciju i često navode da su mislili da će im dete umreti. Zato je neophodno da im se objasni da se radi, u suštini o benignom ili dobroćudnom problemu koji najčešće ima veoma dobar ishod.

Mame i tate bi trebalo od dečjeg lekara da dobiju uputstvo šta da rade ako se napad ponovi, kako da ga zaustave i kako da spreče pojavu novog napada pri povišenoj temperaturi.

Doktori ističu da dete treba staviti na bok, ne vaditi mu jezik i ne prskati ga hladnom vodom po licu. Najbolji način da se febrilne konvulzije spreče jeste da se ne dozvoli naglo povećanje telesne temperature. Agresivno obaranje povišene temperature („paracetamolom“ i „ibuprofenom“), uz tuširanje mlakom vodom – donosi pobedu nad temperaturom kod većine dece.

Febrilni napadi se retko javljaju posle pete godine.

POSTAVI ODGOVOR