Praštanje čuva zdravlje

0
206

prastanje_cuva_zdravljeOpraštanje ima blagotvorno dejstvo na psihičko zdravlje, jer dugoročno otklanja osećaj straha, teskobe i ogorčenosti.

Ujedno, otvara put uspeha na svim poljima.

Ako naučite da oprostite sebi i drugima, poboljšaćete i duševno i fizičko zdravlje, tvrde psiholozi sa Harvarda. U suprotnom, frustracije koje nose ljutnju dovode do stresa, povišenog pritiska i drugih nimalo bezazlenih bolesti, kao što su karcinom, srčani i moždani udar.
Opraštanje ima blagotvorno dejstvo na psihičko zdravlje, jer dugoročno otklanja osećaj straha, teskobe i ogorčenosti.

Ujedno, otvara put uspeha na svim poljima.

Oprostiti, pre svega sebi na greškama preko je potrebno, radi uspostavljanja životne ravnoteže. Krug gorčine i ljutnje na samog sebe mora se razbiti, prihvatanjem činjenice da se događaji iz prošlosti ne mogu promeniti.
Umesto samosažaljenja, treba krenuti napred, ali sa svešću da se iste greške ne smeju ponavljati. Greške treba shvatiti kao način za sticanje životnog iskustva.
Ukoliko se okrenemo destruktivnim emocijama, može se dogoditi da privlačimo samo negativne situacije. Jer, neprekidnim okrivljavanjem drugih za nanesene nepravde, nemoguće je odmaći se od prošlosti i krenuti dalje, naglašavaju psiholozi.

Potenciranjem mržnje i ogorčenosti gubi se mnogo energije, što može dovesti do stresa, depresije i opsesivnog ponašanja.

U takvoj situaciji, trpe odnosi i na poslu i u porodici.
Negativnim emocijama većinom se privlače frustrirane osobe, a odnosi ispunjeni destruktivnim osećanjima, ne mogu zadugo opstati. Imajućim sve ovo u vidu, treba u početku krenuti sa sitnim opraštanjima.
To omogućava lakše podnošenje svakodnevice i sitnih nepravdi u njoj. Takođe se treba osloboditi iracionalnih očekivanja i mišljenja, da nešto zaslužujete ili ne zaslužujete, jer su često subjektivna.

Kupka i pismo

Za oslobađanje od negativnih misli i uspostavljanje psihičke ravnoteže pomaže mirisna kupka, slušanje omiljene muzike i meditiranje. A ako vas je neko konkretno naljutio, možete mu napisati pismo, u kome izražavate tugu i gorčinu, zbog načina na koji je to izveo.
Pismo služi da pomogne u oslobađanju od negativnih emocija prema određenoj osobi, ali ga nikada nemojte poslati, već ostavite na skrovito mesto dok gorčina ne prođe u vama, a zatim ga uništite zauvek.

POSTAVI ODGOVOR