Facijalna miokimija

0
244

Facijalna_miokimijaMiokimija predstavlja spontane, fascikularne kontrakcije mišića u odsustvu mišićne slabosti i atrofije.
Uzrok nastanka
Uzrok je nepoznat. Nastanak miokimija može se povezati sa prethodnim stresom, premorom i prekomernim konzumiranjem  kofeina i alkohola.
Simptomatologija
Najčešće se javlja miokimija mišića očnih kapaka. Bolesnici osećaju sporadično poskakivanje ili grčenje jednog od donjih očnih kapaka. I gornji očni kapci mogu biti zahvaćeni. Uglavnom kontrakcije nisu mnogo jake i intermitentno se pojavljuju. Ređe, kontrakcije su tako snažne da uzrokuju pokretanje očne jabučice i dovode do stanja nalik nistagmusu. Ukoliko se javljaju i kontrakcije drugih mišića lica, može nastati i blefarospazam, suženja palpebralnih otvora, talasanje površine kože lica (opisuje se kao vreća sa crvima), hemifacijalni spazam (spazam polovine lica) i spastično-paretične kontrakture lica.
Dijagnoza
Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, neurološkog pregleda.
Lečenje
Ukoliko su identifikovani precipitirajući faktori, neophodna je njihova redukcija ili eliminacija. Uglavnom lečenje nije potrebno, injekcija botoksa (botulinum toxin A) daju izvesno olakšanje.

POSTAVI ODGOVOR