Kraniosinostoza

0
475

kraniosinostozaKraniosinostoza je naziv za kongenitalni defekt sa prerano zatvaranjem kranijalne suture (šavovi izmedju kostiju lobanje) što dovodi do deformacije oblika lobanje.Uzrok nastaje još u ranom embrionalnom razvoju, genetika igra veliku ulogu spoljašnji uticajni faktor  (pušenje).Sekundarni oblik se manifestuje usled metabolitičkog oboljenja ili sindroma slabog razvoja mozga, nedostatak vitamina D, hiperkalcemija, osteodistrofija.

Simptomatologija:
Kraniosinostoza ne dovodi do ometanju u razvoju mozga, uzrokuje samo estetski defekt.Kod primarnog oblika koji je prisutan već na rodjenju rast lobanje je ograničen, takodje i rast mozga i deformacija oblika lobanje što dovodi do neuroloških poremećaja.Klinička slika zavisi od intrakranijalne hipertenzije zbog nemogućnosti normalnog rasta mozga, kao i anomalije lica i orbita.Retko ali može da se posmatra samo estetski defekt.Najčešći tipovi sinostoze su:
-Sagitalna  (skafocefalija, dolihocefalija) već na rodjenju je poremećaj prisutan, neurološki nalaz je uglavnom normalan.
-Koronarna sinostoza (brahicefalija) čeoni i potiljačni deo su zaravnjeni, velika fontanela je pomerena unapred.Kod nelečene dece može nastati atrofija optikusa, strabizam.
-Plagiocefalija-zbog zatvaranja ili polovine jednog dela suture koji dovodi do asimetrije lobanje.
-Oksicefalija-prerano su suture zatvorene, glava je visoka i uzana.Mogućnost je pojave intrakranijalne hipertenzije  sa neurološkim ispadima.

Dijagnoza:

Roditelji primećuju neobičan oblik glave deteta.Pregledom se konstatuje rano zatvaranje fontanela i prisustvo koštanog grebena duž sraslih sutura.Radi se kraniogram i CT.

Lečenje:
Isključivo hirurška metoda, omogućuje se normalan rast mozga, sprečava se intakranijalna hipertenzija i oštećenja (sluha, vida) zatim koriguje se estetski deformitet.

POSTAVI ODGOVOR