Mentalni poremećaji

0
443

Mentalni poremecajiU mentalne poremećaje spada: neuroza ili psihoneuroza, neuskladjene emocionalne reakcije nenormalne i preterane koje prolaze granicu normalnih emocionalnih reakcija.Prouzrokuju nesvesni razlozi, konflikti van kontrole pojedinca.To su pojave razdražljivost, nesigurnost, fobije, oblici depresije, emocionalne bure.Lečenje sprovode psihijatri, psiholozi i socijalni radnici.
Anksiozna neuroza je emocionalni poremećaj sa morbidnim strahom.Simptomi su napetost, razdražljivost, plašljivost i eksplozivnost na razne situacije.Javljaju se fizički simptomi kao lupanje srca, ubrzan puls, vrtoglavica, prekomerno znojenje, glavobolja, drhtanje.
Neurastenija je oblik neuroze bez organske osnove sa hipohondrijom (bezrazložna briga o simptomima), gubitak telesne mase i apetita, nesanica, glavobolja, razdržljivost, depresija, teškoća sa koncentracijom, nedostatak energije, puno spavanje, poremećaj pamćenja i pažnje.Problemi uvek počinju sa konfliktnom situacijom.
Neuračunljivost je pravni izraz podrazumeva osobu koja „nije pri zdravoj pameti“.Ne može odgovarati za svoje postupke.Psihijatri koriste izraz kao mentalna bolest.
Prisilna neuroza je prinudjen opsesivno stanje gde bolesnik nije u stanju da kontroliše svoja ponašanja ili da ih prevazidje (stalno peru ruke, pevaju).
Histerija je oblik emocionalne reakcije gde osoba iskazuje duševni bol na preteran i dramataičan način.Cilj može biti da privuče pažnju i da se oslobodi nečega što ga tišti.Reakcije su iznenadne pun protesta, bučan, uznemiren.
Psihosomatska bolest je prouzrokovan emocionalnim faktorima od kojih neurotički faktori su glavni uzročnici.Bolest je fizičkog karaktera.Simptom može da se javi u želucu, pri čamu se stvara hiperaciditet (povećana kiselina), slabo varenje ili čir.Takvo stanje može uticati na creva i pouzrokovati spastična stanja što dovodi do zatvora ili proliva što čini kao odgovor na napete emocionalne situacije.Teže psihosomatske bolesti mogu uzrokovati kolitis, ulceracije u crevima.U psihosomatsku kategoriju spadaju izvesni oblici hipertenzije, čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, razni kolitisi, šećerna bolest, hipertireoidizam, migrena.
Vegetativna distonija je oblik neuroze koji se odnosi na nervni vegetativni sistem i na organe koje on snabdeva.Tada vegetativni sistem nije organski oboleo već samo funkcionalno.Osoba sam sebe prati, razne pojave u svom organizmu osluškuje.Ljudi sa normalnim vegetativnim nervnim sistemom ne opažaju nikakve pojave.

POSTAVI ODGOVOR