Trigeminalna neuralgija

0
62

Trigeminalna neuralgijaTrigeminalna neuralgija odlikuje se jednostranim, ponavljanim, kratkotrajnim bolovima kao strujni udar iznenadnog nastanka i prestanka na inervaciono područje jedne ili više grane trigeminalnog nerva i provociranih različitim stimulansima.Bol se najčešće javlja u predelu gornje vilice, retko u predelu donje vilice ili oka i ne prelazi na suprotnu stranu.
Uzrok bolesti može biti aneurizam krvnih sudova, tumori, multupla skleroza, koštani izraštaji ili hemijska, mehanička ili infektivna oštećenja.
Bol nastaje spontano ili provociran nekim stimulansima unutar obolele trigeminalne zone kao što su govor, žvakanje, dodir kože lica ili sluzokože.Napadi bola mogu da traju dugo sa periodima remisije.Osim bola javlja se nekontrolisani grčevi mišića lica, koji se manifestuju jakim bolovima i naziva se bolni tik, uz to može biti crvenilo lica, curenje nosa i suzenje oka.
Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu kliničke slike i NMR glave.Ukoliko nalaz magnetne rezonance uredan, predpostavlja se da je nerv oštećen van lobanje i naziva se idiopatska neuralgija sa nepoznatim uzrokom.
Lečenje:
Osnovni lekovi trigeminalne neuralgije su tzv.stabilizatori nerava.To su lekovi iz grupe antiepileptika i antidepresiva.Zbog bolova daju se i analgetici sa vitaminskim koktelima.Ako se uspostavi da je uzrok bolesti aneurizam krvnog suda ili tumor mozga neophodno je operativno lečenje.

POSTAVI ODGOVOR